Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Namaz Müslümanların günde beş vakit Allah’a yalvarması, dua etmesi ve Allah’ı anmasıdır. Namaz, Allah’a en yakın olunduğu ve O’nunla en çok konuşulduğu andır. Bu sebeple Müslümanlar namaz vakitlerini ve namazın kaç vakit olduğunu çok merak ederler. Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında namaz kaç vakitti? sorusu da bu merakla birlikte gündeme gelir.
Peygamber Efendimiz (SAV) Zamanında Namaz Kaç Vakitti?
Namaz, Müslümanların günde beş vakit Allah’a dua etmesi, O’nu anması ve O’nun huzuruna çıkmasıdır. İslam’ın beş temel şartından biri olan namaz, Allah’a en yakın olunduğu andır. Bu sebeple namaz vakitleri Müslümanlar için oldukça önemlidir. Namazın farz kılınmasından önce namaz kaç vakitti sorusu gündeme gelir. Öncelikle namazın farz kılınma sürecini inceleyelim.
Namazın farz kılınmadan önce, ilk döneminde günde 50 vakit olarak farz kılındığı rivayet edilir. Namaz, ilk olarak 624 yılında Miraç mucizesiyle günde 50 vakitten 5 vakte indirilmiştir. Bu nedenle Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında, şu anki haliyle namaz günde 5 vakit olarak farz kılınmıştır.
Günümüzdeki namaz düzeninin aynısı hem Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında hem de ondan önceki dönemde 50 vakitten 5 vakte indirilmesiyle gerçekleşmiştir. Bu nedenle günümüzde günde 5 vakit olarak farz kılınan namaz, Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında da günde 5 vakit olarak uygulanmıştır.
Namaz Vakitleri Nelerdir?
Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında da günümüzde de namaz günde beş vakit olarak farz kılınmıştır. Bu beş vakit namaz da günümüzde belirli bir düzende ve sistematik bir şekilde yerine getirilir. Günümüzdeki namaz düzeninde yer alan her bir vakit namazının kendine ait belirli bir zamanı ve ismi vardır.
Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında da aynı şekilde beş vakit olarak farz kılınmış olan namazlar ve vakitleri şunlardır:
- Sabah Namazı: 02:00 – 06:00
- Öğle Namazı: 12:30 – 14:30
- İkindi Namazı: 16:00 – 17:30
- Akşam Namazı: 19:00 – 20:30
- Yatsı Namazı: 21:30 – 23:00
Bu şekilde zaman dilimlerinde kılınan beş vakit namaza da sırasıyla Sabah, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı Namazı denir.
Peygamber Efendimiz (SAV) Zamanında Hangi Namazlar Kılınıyordu?
Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında günümüzdeki gibi sadece farz olan namazlar değil, bazı nafile yani sünnet olan namazlar da kılınıyordu. Namaz kılmanın birçok avantajı vardır. Sadece dini bir yükümlülük değil aynı zamanda fiziksel ve psikolojik sağlığı olumlu yönde etkileyen bir eylemdir. Bu sebeple Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında sadece farz olan değil, nafile yani sünnet olan bazı namazlar da kılınıyordu.
Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında kılınan ve günümüzde de halen kılınmaya devam eden bu namazlar şunlardır:
- Farz Namazlar: Günde toplamda 17 rekat farz namaz kılınıyor. Bunlar,
- Sabah Farzı: 2 Rekat
- Öğle Farzı: 4 Rekat
- İkindi Farzı: 4 Rekat
- Akşam Farzı: 3 Rekat
- Yatsı Farzı: 4 Rekat
Bu şekilde toplamda günde 17 rekat farz namaz kılınıyor.
- Sünnet Namazlar: Farz olmayan ama Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından da uygulanan sünnet olan bazı nafile namazlar da kılınıyor. Bu sünnetler şunlardır:
- Tahiyyetül Mescid: 2 Rekat
- Duhâ: 2-12 Rekat
- Tahiyyetül Evvâbin: 6 Rekat
- Pazar Sünneti: 4 Rekat
- Cuma Sünneti: 4 Rekat
- Münekkıt Namazları: Eğer vaktinde kılınmamışsa Yatsı’dan önceki 4 Rekat ve Akşam’dan sonra kılınan 2 Rekat sünnet namazları vardır.
Bütün bu sünnetlerin toplamda kaç rekat olduğu konusunda kesin bir bilgi yoktur ama toplamda günde en az 14 rekat sünnet namaz kılınıyor. Böylece toplamda günde en az 31 rekat ibadet yapılmış oluyor.
Nafile Namazlar:
- Peygamber Efendimiz (SAV) Zamanında Kılınan Nafile Namazlar: Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında insanlar istedikleri vakit istedikleri kadar nafile namaz da kılabiliyordu.
- Günümüzde Kılınan Nafile Namazlar: Günümüzde de istendiği kadar nafile namaz kılmak mümkün.
Peygamber Efendimiz (SAV) zamanında olduğu gibi günümüzde de insanlar istedikleri vakitte istedikleri kadar nafile yani sünnet olmayan fakat sevabı büyük olan nafile namazlardan dilediklerini kılabilirler.