Teravih Namazı Nasıl Kılınır? İmamla Teravih Namazı Kılma Rehberi

Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.

Teravih namazı, Ramazan ayında, Yatsı namazından sonra kılınan ve toplamda 20 rekat olan bir ibadettir. İbadet eden Müslümanlar tarafından genellikle camilerde toplu bir şekilde kılınır. Bu yazımızda, teravih namazının ne olduğunu, nasıl kılındığını ve ne zaman kılındığını anlatacağız.

Teravih Namazı Nedir?

Teravih, Ramazan ayında kılınan bir ibadettir. Arapça kökenli bir kelime olan teravih; “rahattan kalkmak” ya da “dinlenmek” anlamına gelir. Bu kelimenin çoğulu ise teraveh’tir. Dinlenerek kılındığı için bu ismi almıştır.

Teravih namazı, Ramazan ayında Yatsı namazından sonra kılınır. Dört rekat, iki rekat şeklinde toplamda 20 rekat kılınır.

İbadet eden Müslümanlar tarafından genellikle camilerde toplu bir şekilde kılınır. Ayrıca evde de kılınabilir. Bu namaza katılan Müslümanların manevi kazançları oldukça fazladır.

Vakti geldiğinde camiye giden müminler, burada hem ibadetlerini yapar hem de Kur’an-ı Kerim okuyan imamı dinleyerek Kur’an’ın kutsallığını bir kez daha hatırlamış olurlar.

Teravih Namazı Kaç Rekat?

Ramazan ayı boyunca, teravih namazı toplamda 20 rekattır. Dört rekat, iki rekat şeklinde kılınır.

Namaz kılarken, her iki rekat sonrasında kalkmadan evvel oturulur. Bu oturuş sırasında tahiyyat okunur ve dua edilir.

Teravih Namazı Kaç Rekatlık Tekbir Alınmalı?

Namaza başlamadan önce tekbir alınır. Bu tekbir, dört rekatlık teravih namazında bir defa alınır. Yani dört rekatlık kısmında tekbir alınmaz.

Teravih Namazı Hangi Sureler Okunur?

Namaz kılarken, her rekatta farklı sureler okunabilir. Hatta isteğe bağlı olarak Fatiha suresi dışında başka sureler de okunabilir.

Teravih Namazı Ne Zaman Kılınır?

Teravih namazı Ramazan ayında, Yatsı namazından sonra kılınır. İlk defa Medine’de sahabeler tarafından kılındığı rivayet edilir.

Peygamberimiz bu ibadeti ilk önce sahabelerle birlikte cemaat halinde kılmıştır. Ancak Yatsı namazında devam ettikleri takdirde teravih namazını kılmalarının gerekmeyeceği uyarısını yapmıştır.

Peygamberimizin bu uyarısından sonra sahabeler teravih namazını toplu halde değil de evlerinde tek başlarına kılmaya başlamışlardır.

Peygamberimizin bu konuda verdiği öğütler şu şekildedir:

“Namazların en hayırlısı, Davud (a.s.)’ın namazıdır. O gece yarısına kadar uyur, sonra kalkıp gece yarısından biraz daha geç (namaz için) kalkar.”

“Hepiniz (gece namazında) yalnızlığınıza göre kılınız.”

“Namazlardan en faziletlisi, ilk vakitlerinde kılınan (farz) olanlardır. Gece namazından ancak yatsı ile sabah arasındaki vakitleri kastediyorum.”

Peygamberimizin bu uyarılarından sonra Hazreti Ömer teravih namazını yeniden topluca kıldırmaya başlamıştır. Bu uygulamaya katılan bazı sahabeler bu durumdan hoşlanmamış ve Peygamberimizin farklı şekilde uyarmış olduğunu belirtmişlerdir. Ancak Hazreti Ömer’in bu uygulamasını benimseyen sahabeler de olmuştur.

Teravih Nasıl Kılınır?

İbadet eden müminler tarafından topluca ya da tek başına kılınabilir. İbadet edecek kişi, Yatsı namazından önce abdest almalı ve camiye gitmelidir.

İmam tarafından dualar okunduktan sonra teravih namazına başlanır. İmam 20 rekatlık teravih namazını 10’arlı rekatlar halinde kıldırır.

Sadece İkame Olunursa Teravih Nasıl Kılınır?

Eğer sadece ikame edilirse, bu durumda sadece ikame okunur ve ardından teravih namazına başlanır.

Cemaatle Teravih Nasıl Kılınır?

Cemaatle teravih kılmak için Yatsı namazının ardından imam tarafından okunan dualar dinlenir ve sonrasında niyet edilir.

İmam 20 rekatlık teravih namazını 10’ar rekatlık bölümler halinde kıldırır. Her iki rekat arasında oturulur ve tahiyyat okunur.

Bireysel Olarak Teravih Nasıl Kılınır?

Bireysel olarak teravih kılmak isteyen kişinin öncelikle abdest alması gerekir. Sonrasında niyet edilir ve ardından namaza başlanır.

İlk olarak Allahuekber diyerek niyet edilen ibadette ilk olarak Fatiha suresi okunur. Ardından ise istenilen başka sureler de okunabilir.

İbadet eden kişi, her iki rekat arasında kalkmadan evvel oturur ve tahiyyat okur. Bu okuma sırasında dua da edilebilir.

Kendi Başına Teravih Kılanlar Kaç Rekat Kılar?

Kendi başına teravih kılan kişiler 20 rekatlık ibadeti isterse bir seferde isterse de iki seferde tamamlayabilir.

Peygamber Efendimiz Nasıl Teravi Kılmıştır?

Peygamber Efendimiz, Medine’ye göç ettikten sonra Ramazan ayında teravih namazını cemaatle birlikte kıldırmaya başlamıştır. Bu uygulama üç gün sürmüştür.

Daha sonrasında ise Yatsı namazının uzun sürmesi endişesi ile cemaatin devamsızlık göstermesi ihtimaline karşı bu uygulamayı bırakmıştır.

Peygamberimiz bu konuda şu hadisi şerifi aktarmıştır:

“Kim ki imanı ve sevabı umarak Ramazan ayında gece namazını (teravihi) ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır.”

Tecvitli Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Tecvitli teravi namazı, Allah’ın kitabının hüküm ve kaidelerine uygun olarak okunmasıdır. Tecvitli okuma sırasında harfler birbirine karışmaz ve doğru şekilde okunur.

Kuran-ı Kerim’i Tecvitli Okumak Neden Önemlidir?

Kuran-ı Kerim’in anlamının doğru şekilde anlaşılması için tecvidin bilinmesi ve harflerin doğru şekilde okunması gerekir. Ayrıca Allah’ın kitabının da düzgün bir şekilde okunması gerekir.

Sahura Kalkmadan Teravi Kılanlar Kaç Rekat Kılar?

Sahura kalkmadan teravi ibadeti yapan kişiler 8 rekatlık ibadeti tamamlamak zorundadır.

Kaç Rekat Teravi Kıldıkça Günah Olur mu?

Kendini zorlamadan ve Allah’ın kitabını doğru şekilde okuyarak yapılan ibadetlerden ötürü Allah katında sevap kazanılır. Ancak zorlanarak yapılan ibadetlerden ötürü günah yazılmaz.

Scroll to Top