Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Akşam namazı tesbihatı, akşam namazını kıldıktan sonra okunabilecek tesbihatları içermektedir. Yani, akşam namazını kıldıktan sonra yapabileceğiniz duaları ve zikirleri içeren bir metni içerir.
Bu metin, akşam namazının ardından yapılacak ibadetleri hatırlatır ve sünnet olan duaları içerir.
Akşam Namazı Sonrası Tesbihat
Ayet-el Kürsi (Bakara Suresi, 255. Ayet):
Allah! O’ndan başka hiç bir ilah yoktur. Hayy’dır, kayyum’dur. O’nu ne uyuklama tutar ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O’nundur. İzni olmaksızın O’nun katında şefaat edecek olan kimdir? O, kullarının önlerinde ve arkalarında ne varsa hepsini bilir. Onlar ise O’nun ilminden, dilediği kadarından başka bir şey anlayamazlar. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri kuşatmıştır. Onları korumak O’na ağır gelmez. O, yücedir, büyüktür.
İhlas Suresi (Kur’an-ı Kerim, 112. Sure):
De ki: “O Allah, bir tektir. Allah Sameddir (her şey O’na muhtaçtir). O, doğurmadı ve doğulmadı. Hiçbir şey O’na denk olamaz.”
Fâlâk Sûresi (Kur’an-ı Kerim, 113. Sure):
De ki: “Sığınırım ben, halkın Rabbine; sabahın aydınlığından ötürü yarattığı şeylerin şerrinden; karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden; düğümlerine üfleyen büyücülerden.”
Nâs Sûresi (Kur’an-ı Kerim, 114. Sure):
De ki: “Sığınırım ben, insanların Rabbine; insanların hükümdarına; insanların ilahına; o sinsi vesvesecinin şerrinden; o ki insanın göğsüne vesvese eder; cinlerden ve insanlardan.”
Akşam Namazı Sonrası Okunacak Dualar
Akşam Namazı Sonrası 1 Defa Okunacak Zikirler:
- Subhanallah (Elhamdülillah) 33 Defa
- Allah-u Ekber 34 Defa
Akşam Namazı Sonrası Okunacak Dualar:
1. Euzubillahiminsahrihi vesukuhazalim
Allahümme inni es’eluke’l-hayra min hazihi’l-leylati ve es’eluke azabe’n-nar.
2. İkra bismi rabbike allezi halak
Allahümme inni es’eluke’l-hayra min hazihi’l-leylati vel fereci ve’s-sefaye ve’ffiyete ve el-hayre fid-dünya vel ahire.
3. Sübhanel hayyillezi la yağfur (Allahu Ekber)
Allahümme inni es’eluke’l-hayra min hazihi’l-leylati fi’l-emri ve ed’uke min şerri ma’azeni yutrih.
Akşam Namazı Sonrası Tesbihat Duası
Allahümme inni es’eluke magfiretike ve e’uzu bike min azabike inni la uhsi senaen aleyk ente kema esneyte ale nefseke
Ayetel Kürsi Okunurken Hangi Dualar Yapılır?
Ayetel Kürsi’yi Okuduktan Sonra:
- Bismillahirrahmanirrahim
- Sübhaneve bihamdi kesira
- Estağfirullah Rabbi min külli zembin ve etubu ileyh
- Allahümme salli alâ Muhammedin vesalli alâ al-i Muhammed
- Allahümme inni es’eluke’l-jennete ve e’uzu bike min ennar
- Allahümme inni e’uzu bike min azabil kabri ve azabihnehr
- Allahümme inni es’eluke fi’le’l-hayrat ve terke’l-münkerat ve hubben masakin
- Allahümme ahyina zeka camia ve emiteyna şükara
- Bismillahirrahmanirrahim
- Ayetel-Kürsi (Bakara, 255)
- Sübhaneve bihamdi kesira.
- (33 defa)
- (33 defa)
- (34 defa)
- Bismillahirrahmanirrahim
- (İhlâs, Felak, Nâs)
- Sübhaneve bihamdi kesira.
- (3 defa)
- (3 defa)
- (3 defa)
Ayrıca, Ayetel Kürsi okuduktan sonra Allahummes’elek el Cennete ve e’uzu bike min ennar duasını okumayı da unutmayalım.
Ayetel Kürsi Kaç Defa Okunur?
- Ayetel Kürsi’yi okuduktan sonra şu duaları okuyabiliriz:
- Sübhaneve bihamdi kesira (33 defa)
- Sübhanellah(33 defa)
- Allah-u Ekber(34 defa)
- Bundan sonra, Ayetel Kürsi okuduktan sonra Allahummes’elek el Cennete ve e’uzu bike min ennar duasını okumalıyız.
Kırgınlık İle Yatmamayı Öğütleyen Hadisler
- Aişe (r.a.)’dan rivayet edilen bir hadiste Resulullah (s.a.s.): “Herhangi birinizin kardeşiyle kırgın olarak yatması caiz değildir. Üç günden fazla da küs durmasınlar. Üç gün geçtikten sonra, büyüklerden biri öteki ile barışmazsa, her ikisi de günahkar olur.” (Müslim, Birr 132) buyurmuştur.
- Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen başka bir hadiste de Resulullah (s.a.s.): “Kırgınlıkla yatan kimse imansız olarak yatar.” (Ebu Davud, Salat 69) buyurmuştur.
Duanın Önemi İle İlgili Hadisler
- İbni Abbas (r.a.)’dan rivayet edilen bir hadiste Resulullah (s.a.s.): “Dua ibadetin özüdür.” (Tirmizi, Daavat 9) buyurmuştur.
- Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen başka bir hadiste de Resulullah (s.a.s.): “Rabb’iniz yücedir; kendisine dua etmenizi sever. Dua etmeyenleri de gazabına maruz bırakır.” (İbn Mace, Dua 1) buyurmuştur.
Sünnete Uygun Davranışlarla İlgili Hadisler
- Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste Resulullah (s.a.s.): “Benden sonra hilafete en yakın olanlara bakınız; sonra ona en yakın olanlara bakınız.” buyurmuştur. (Ebu Davud, İmara 34)
- Ebu Ümame El Bahili (r.a.)’den rivayet edilen başka bir hadiste ise Resulullah (s.a.s.): “Sünnetimi ihya eden benden sonrada benim ümmetim içinde sükut etmesi gereken fitnelere karşı kıyamet günü şehit olarak haşrolur.” buyurmuştur. (İbn Mace, Fiten 6)
Tesbihatların Fazileti İle İlgili Hadisler
- Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste Resulullah (s.a.s.): “Kim sabah namazından sonra on iki kere Allah-u Ekber derse kendisine cennet kapılarından biri açılır; dilerse oradan girer. Kim on iki kere Elhamdülillah derse kendisine cennet kapılarından iki kapı açılır; dilerse oradan girer.” buyurmuştur. (Ebu Davud, Salat 76)
- Zeyd b. Sabit (r.a.)’den rivayet edilen başka bir hadiste ise Resulullah (s.a.s.): “Kim sabah namazından sonra ‘subhanallahi ve bihamdi’ okuyup otuz defa Allah’a tesbih ederse sabaha af ile çıkmış olur.” buyurmuştur. (İbn Mace, Dua 31)
Duanın Kabul Olması İçin Önem Taşıyan Hususlar İle İlgili Hadisler
- Süveyd b. Muğire (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste Resulullah (s.a.s.): “Sizden biriniz dua ettiği zaman kalbi duaya yönelmeli; acele etmemelidir.” buyurmuştur. (İbn Mace, Dua 10)
- Ammar b. Yasir (r.a.)’den rivayet edilen başka bir hadiste ise Resulullah (s.a.s.): “Duayı kabul eden Allah’a itaat edin; duanın zayıf olduğunu düşünmeyin.” buyurmuştur. (İbn Mace, Dua 10)
Duanın Kabul Olması İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar İle İlgili Hadisler
- Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen bir hadiste Resulullah (s.a.s.): “Şüphesiz Allah güzel şeyleri sever; güzel giysiyi sever; güzel kokuyu sever; güzeli sever.” buyurmuştur. (Müslim, Libas 14)
- Said b. Harice el-Huzali (r.a.)’den rivayet edilen başka bir hadiste ise Resulullah (s.a.s.): “Rabb’iniz yücedir; kendisine dua etmenizi sever; elbiseleriniz kirliyken dua etmeyiniz.” buyurmuştur. (İbn Mace, Dua 10)