Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Namaz, Müslümanların günde beş kez belirli vakitlerde ibadet etmek üzere Allah’a yöneldikleri bir ibadettir. Bu ibadetin eda edilebilmesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Namaz kılarken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de yönelmektir. Yani namaz kılarken hangi yöne bakmamız gerektiğidir. Bu konudaki hadislere göre namaz kılarken nereye bakmalıyız ve aynaya karşı namaz kılınır mı sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Namaz kılmak Allah’a kulluk vazifesinin yerine getirilmesidir. Müslümanlar günde beş defa ibadet ederler. Aynaya karşı namaz kılınır mı sorusu, Müslümanların kıble yönünü, yani doğru yönü bulduktan sonra ibadetlerini yerine getirmeleri için son derece önemlidir. Bu konuya dair dini kaynaklarda yer alan bilgiler şu şekildedir.
Aynaya Karşı Namaz Kılınır Mı?
Aynaya karşı namaz kılınır mı sorusu özellikle iş yerlerinde çalışan Müslümanlar tarafından sorulmaktadır. Bilindiği üzere günde beş kez namaz kılmek gerekir ve bu bazen iş yerinde olabilmektedir. Aynanın karşısında oturmak zorunda kalan bir kişi için bu durum oldukça sıkıntılı olmaktadır.
Müslümanlar için ibadetlerin yerine getirilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle günde beş kez namaz kılan bireyler zaman zaman meslekleri gereği ayna karşısında oturmak zorunda kalabilirler. Özellikle güzellik sektöründe çalışan kişiler ayna karşısında çalışmak durumundadırlar ve bu esnada namaz kılmaları gerektiğinde ne yapacakları konusunda endişe yaşayabilirler. Bu noktada ayna karşısında namaz kılmanın caiz olup olmadığını sorgulamaktadırlar.
Bu durumun caiz olup olmadığı konusunda dini kaynaklarda yer alan bilgiler ışığında hareket etmek gerekmektedir. Konuyla ilgili olarak İbn Abbas (r.a.)’tan aktarılan bir hadis şöyledir:
“Bir adam, Resulullah’a (s.a.v.) sordu: Ey Allah’ın Resulü! Ayna ile üzeri kapalı bir kap arasında namaz kılır mıyız?” Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Kıbleye doğru dönün, sakın bakmayın.”
Hadisten anlaşıldığı üzere, ayna ile üzeri kapalı bir kap arasında namaz kılınmasına engel teşkil eden durumlar vardır.
Aynaya Karşı Namaz Kılmak Caiz Mi?
Namaz ibadetinin yerine getirilmesi son derece önemlidir ancak bu esnada ayna gibi dikkat dağıtıcı unsurların olması da namazın huşu içinde kılınmasını engellemektedir. Bu nedenle ayna karşısında namaz kılmak caiz midir sorusunun cevabı da önem arz etmektedir.
İbn Hacer el-Heytemi, Fetava-i Kebir adlı eserinde aynaya bakarak namaz kılan kişinin namazının sahih olmadığını ifade etmiştir. İbn Hacer el-Heytemi’nin bu görüşüne, İbn Mace’den aktarılan bir hadis de destek vermektedir.
“Kıyamet günü bazı insanlar yüzlerine bakarlar, o sırada onlara ateş yansır.”
Aynaya karşı namaz kılmanın caiz olmadığını ifade eden dini kaynaklardan başka bir bilgi de İbn Kayyim el-Cevziyy’den gelmektedir. İbn Kayyim el-Cevziyy, Tuhfetul Maleh adlı eserinde aynaya bakarak namaz kılan kişinin kalbinde Allah’a karşı bir saygı olmadığını belirtmiştir.
Aynaya Bakarak Namaz Kılmanın Zararları
Aynaya bakarak namaz kılan kişinin kalbinde Allah’a karşı bir saygı olmadığını ifade eden İbn Kayyim el-Cevziyy, Allah’ın huzurunda olan kullarının kendilerini aynalarda gördüklerini söyleyen kimselerin kalplerinde Allah’a karşı bir saygı olmadığını belirtmiştir. Bu nedenle Allah’ın huzurundayken kendinizi aynada görmek istemiyorsanız, ayna önünde olduğunuzda kendinizi Allah’ın huzurundaymış gibi görmelisiniz tavsiyesinde bulunmuştur.
Aynaya Dönerek Namaz Kılmak
Aynaya bakarak namaz kılanların yanı sıra ayna arkasında kalan kişilerin de durumu son derece önemlidir. Gerek ayet-i kerimelerde gerekse hadis-i şeriflerde namazın huşu içinde kılınması gerektiği ifade edilmektedir. Yani namaz esnasında zihnimizin başka şeylere kayması, başka şeyler düşünmemiz son derece sakıncalıdır.
Bu nedenle ayna arkasında kalan kişinin de durumu son derece önemlidir. Aynanın arkasında kalan kişi bu durumdan dolayı kendini rahatsız hissediyorsa ya da Allah’ın huzurundaymış gibi hissediyorsa bu kişi için ayna arkasında kalmak caiz olmayabilir.
İbn Kayyim el-Cevziyy, Tuhfetul Maleh adlı eserinde aynanın arkasında kalan kişi için şu ifadeleri kullanmıştır:
“Namaza durduğunuzda kendinizi Allah’ın huzurundaymış gibi görün.”
Aynanın arkasında kalan kişinin durumunu değerlendiren Seyyid Kutub, eğer kişi kendisini rahatsız hissetmiyorsa ve Allah’ın huzurundaymış gibi hissediyorsa namazının sahih olduğunu belirtmiştir.
Kıbleye Dönmeden Namaz Kılınır Mı?
Kıbleye dönmeden namaz kılınır mı sorusunun cevabı da aynaya bakarak ya da ayna arkasında kalarak namaz kılmakla ilişkilidir. Çünkü kıbleye dönmeden ya da kıbleye uygun bir yerde durmadan namaz kılmak, dikkatsizlik ve saygısızlık olarak değerlendirilmektedir.
Müslümanların kıbleye dönerek ibadet etmeleri son derece önemlidir. Ebu Hureyre (r.a.)’den aktarılan bir hadis şöyledir:
“Kendilerine ait olmayan bir şeyi satın alan kimse, bu aldığı malın içinde bulunan hayvan veya eşya hakkında Allah’tan üç gün muhayyerlik (satıştan cayma) istemelidir. Eğer muhayyerliğini kullanırsa Allah’ın Resulü (s.a.v.)’i dinlemiş olur; eğer kullanmazsa (Allah’a ve Resulüne) muhalefet etmiş olur.”
Hadisten anlaşıldığı üzere, kıbleye dönmeden ya da ayna karşısında durarak ya da ayna arkasında kalarak namaz kılan kişi ne yazık ki bir saygısızlık yapmaktadır. Zira Müslümanların kıbleye dönerek ibadet etmeleri son derece önemlidir ve bu hususa dikkat edilmemesi durumunda Allah’ın huzurundaymış gibi hareket edilmediği anlaşılır.
Kıbleye Dönmeden Namaz Kılmak Caiz Midir?
Kıbleye dönmeden ya da kıbleye uygun bir yerde durmadan ibadet etmek caiz midir sorusu da son derece önemlidir. İbadetlerin yerine getirilmesi son derece önemlidir ancak her şeyden önce o ibadetin hakkıyla yapılması gerekmektedir.
Aynı şekilde kıbleye dönmeden ya da kıbleye uygun bir yerde durmadan ibadet etmek de caiz değildir çünkü ibadetin ilk şartlarından biri olan yönelmek yerine getirilmemiştir. Dolayısıyla kıbleye dönmeden ve ayna karşısında durmadan ya da ayna arkasında kalmadan namaz kılmak caiz değildir.
Aynaya Karşı Namaz Kılmanın Hükmü Nedir?
Aynaya karşı ibadet etmenin hükmü, dini kaynaklarda son derece net bir şekilde belirtilmiştir. Aynaya karşı yapılan ibadetin sahih olmadığı ifade edilmiştir ve buna dair çeşitli rivayetler bulunmaktadır.
Ebu Hureyre (r.a.)’den aktarılan bir rivayette aynaya karşı namaz kılan kişinin kalbinde Allah’a karşı bir saygı olmadığı ifade edilmiştir.
Ebu Davud, Sünen-i Ebu Davud adlı eserinde aynaya bakarak ya da ayna arkasında kalıp da kıbleye dönmeden ya da kıbleye uygun bir yerde durmadan yapılan ibadetin sahih olmadığına dair rivayetlere yer vermiştir.
Namazda Ayna Olması Dikkat Dağınıklığı Yapar Mı?
Ayna karşısında ya da ayna arkasında kalmış olan kişinin dikkatinin dağılması son derece muhtemeldir çünkü aynada kendi görüntüsüyle karşılaşacaktır ve bu durum ona dikkat dağıtıcı gelecektir. Dolayısıyla ayna olması dikkat dağıtıklığı yapar mı sorusunun cevabı da evettir.
Ayna Olunca Namaz Kılmak Caiz Midir?
Aynanın olup olmaması ya da kişinin ayna karşısında ya da ayna arkasında kalıp kalmaması çok önemli değildir çünkü Müslümanlar için ibadetin hakkıyla yapılması gerekmektedir ve bunun ilk şartı olan yönelmek de sağlanmadığı için ayna olunca ya da olmadan yapılan ibadet caiz değildir.
Aynalı Odanın Duvarına Karşı Namaz Kılmak
Aynalı odanın duvarına karşı namaz kılmak, kıbleye dönmeden veya kıbleye uygun bir yerde durmadan yapılan ibadetten farklı değildir çünkü ayna arkasında kalan kişi kendini rahatsız hissediyorsa veya dikkatinin dağıldığını düşünüyorsa, bu durum onun ibadetini etkilemektedir.
Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre aynalı odanın duvarına karşı yapılan ibadet de caiz değildir çünkü yönelmek yani kıbleye dönmek son derece önemlidir ve her türlü dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durulması gerekmektedir.
Kıblesiz Alanda Namaz Kılmak
Kıblesiz alanda namaz kılmak caiz midir sorusu, özellikle seyahatte olan Müslümanlar tarafından sıkça sorulmaktadır çünkü seyahat esnasında kıblenin tam yeri bilinmeyebilir veya kıbleye dönmek zorluk teşkil edebilir. Dolayısıyla kıblesiz alanda yapılan ibadetlerin hükmü de son derece önemlidir.
Kıblesiz alanda yapılan ibadetin hükmüyle ilgili olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den aktarılan çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Ebu Davud, Sünen-i Ebu Davud adlı eserinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in aşağıdaki sözlerine yer vermiştir:
- –Mekke’nin yarım saati kadar gelen kimse namaza dursun; ister yüzü kıbleden sapsın ister sapmasın.
- –Yüzünüzü kıbleden çevirmenizde bir mahzur yoktur. Ancak kıbleden sapıp sapanmasınız;
- –Mekke’ye gelen kimsenin yüzünü kıbleden çevirmesi mahzurdur;
- –Mekke’ye sapıtarak gelen kimse, yüzünü kıbleden çevirsin; yüzünü çevirirken de başını öne eğmesin;
- –Beniç Arvab, Resulullah’ın (s.a.v.) şehadetiyle yetindi; yani kıbleyi buluncaya kadar sabrettiği gibi şehadetiyle yetindi; başını eğmedi;
- –Safer ayı çıktığında Resulullah (s.a.v.), Mekke’ye doğru oturdu; bu durum Mekke’ye gelen kimse için geçerlidir;
- –İbn Abbas (r.a.), herhangi bir tarafa yüz çevirmekte mahzur görmezdi;
- –İbn Mes’ud (r.a.), Fırat Nehri’nde herhangi bir tarafa yüz çevirmekte mahzur görmezdi;
- –Cahiliyet döneminde herhangi bir tarafa yüz çevirmekte mahzur görmezdi; ister seferde ister savaşta olsun;
- –Mekke’ye doğru gelen kimse İbni Abbas’tan öğrendiği gibi başını öne eğmesin;
Dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre Mekke’ye doğru gelen kimselerin yüzünü kıbleden çevirme durumları söz konusudur ama bu durum Kabe’nin gölgesinden uzakta olmak şartıyla geçerlidir çünkü Kabe’nin gölgesinde olmak, mescitte olmak anlamına gelmektedir ve mescitlerde ise erkeklere özel olarak ayrılmış yerlerde bile olsa ruhsat yoktur.
Kıblesiz Alanda Nasıl Namaz Kılınır?
Kıblesiz alanda nasıl ibadet edileceği konusunda dinimiz İslam’ın esnek kuralları bulunmaktadır ancak bunu uygularken dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur.
- –Eğer kişi kıblenin hangi yönde olduğunu bilmiyorsa şu şekilde hareket etmesi gerekmektedir:
- –Bildiği ve emin olduğu yöne doğru döner; yani bildiği yöne doğru yönelir;
- –Eğer kişi emin olduğu yöne göre ibadet ediyorsa ama daha sonra o yönün yanlış olduğu ortaya çıkarsa;
1-Bunun farkına varır varmaz o yönde yeniden yönelmesi gerekir;
2-Dönme imkanı yoksa o şekilde idare eder; yani bulunduğu ortamda tekrar yönelmesi mümkün değilse o şekilde devam eder; - –Eğer kişi seyahate çıkmışsa ve bulunduğu ortamda mevcut şartlar nedeniyle yön değiştirip değiştiremeyeceği konusunda kararsızlık yaşamışsa;
1-Dönme imkanı varsa hemen döner;
2-Dönme imkanı yoksa bulunduğu ortamda yine devam eder; yani mekanda tekrar yönelmesi mümkün değilse o şekilde devam eder;
3-Dönme imkanının olup olmadığından emin olmayan kişi için en iyi ihtimalle iki yerde de devam etmesi geçerlidir; yani şu şartlarda iki yerde de devam eder;
–Şartlar müsait ama personel nedeniyle zorunluluk yoktur;
–Seyahat esnasında ama diğer şartlardan bağımsız olarak iki yerde de ibadet edebilir ama her biri için ayrı ayrı niyet etmesi gerekir;
Kıblesiz Nasıl Namaz Kılınır?
Kıblesiz alanda namaz kılmanın nasıl olacağıyla ilgili olarak yukarıda bahsedilen hususlar geçerlidir ama bunların yanı sıra şu durumlar da geçerli olacaktır;
- –Kıblesiz bir ortamda bulunan kişinin bu yöndeki araştırmaları devam edecektir; kıbleyi bulana kadar yani yüzünü kıbleden çevirene kadar;
- –Eğer kişi kıblenin hangi yönde olduğunu bilmiyorsa hangi yöne doğru döneceğini de bilemeyecektir;
- –Eğer kişi emin olduğu yöne göre ibadet ediyorsa ama daha sonra o yönün yanlış olduğu ortaya çıkarsa;
1-Bunun farkına varmazsa yani farkına vardığında tekrar dönüş mümkün değilse;
2-Dönüş mümkün olduğunda ise hemen dönecektir; - –Eğer kişi neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edemezse niyetine göre hareket edecektir yani kalben hangi yöne döndüyse o doğrudur;
- –Seyahat eden kişi için neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt etmek daha kolay olacaktır çünkü seyahat eden kişi zaten bildiği ve emin olduğu yöne doğru hareket etmiştir;
- –Seyahat halinde olup da hangi yönde olduğunu bilmiyorsanız;
1-Bilmiyorsanız;