Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada kazaya kalan namazlar için vakit namazı ile kaza namazı arasında ezan okunmayacağı belirtilmektedir. Kazaya kalan namazlar için ezan okunması şart değildir.
Kaza namazı ne zaman kılınır?
Farz olan vakti namazın kazası için İmam Şafii ve İmam Malik’e göre o vakit girdiğinde kılınır. Bu görüşü benimseyen mezheplere göre kazaya kalan namazlar için kazanın yapıldığı zaman ezan okunması gerekmektedir. Kazaya kalan namazlar için ezan okunması şart değildir. Kazaya kalan namazlar isteğe bağlı olarak istenilen zamanda kılınabilir.
Kaza namazı nasıl kılınır?
İlk önce niyet edilir. Niyet ettikten sonra tekbir alınır ve dua edilir. Daha sonra Kur’an-ı Kerim’den en az 1 Fatiha duası okunması gerekmektedir. Aşağıdaki rükünlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Kaza namazı rükünleri nedir?
- Rükû: Kollar mümkün olduğu kadar bacakların gerisinde tutulup iki el dizlere yerleştirilerek öne eğilmek.
- Secde: Alnı, burnu, iki elin avuç içini ve dizlerin üst kısımlarını, ayak parmak uçlarını yere değdirmek.
- Kur’üc: Secdeden kalkarken oturmak (en az üç saniye).
- Teşehhüd: Namazın son oturuşunda (oturuşta) en az üç saniye kalmak.
Kur’üç ile Teşehhüd arası istirahat etmek ve niyet etmek gerekir.
Kaza namazı niyeti nasıl yapılır?
- Farz Kazaya Kalan Namaz Niyeti: “Allah rızası için (şu an farz olan) kazaya kalan (ödenmemiş) namazı kılmaya niyet ettim.”
- Sünnet Kazaya Kalan Namaz Niyeti: “Allah rızası için (şu an sünnet olan) kazaya kalan (ödenmemiş) namazı kılmaya niyet ettim.”
- Vitr Namazının Kazası İçin Niyet: “Allah rızası için vitr namazının kazasını kılmaya niyet ettim.”
- Tahiyyetül-Mesçid Namazının Kazası İçin Niyet: “Allah rızası için tahiyyetül-mesçid namazının kazasını kılmaya niyet ettim.”
- Cenaze Namazı Niyeti: “Allah rızası için (Ölenin adı ve soyadı) cenaze namazını kılmaya niyet ettim.”
Kaza namazı abdest nasıl alınır?
İlk önce abdest alınır ve abdestin bozulmaması gerekmektedir. Daha sonra niyet edilir ve kur’an-ı kerim’den en az bir fatiha duası okunması gerekmektedir. Daha sonra rükunlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
Kaza namazı için abdest almak şart mı?
Kaza namazı için abdest almak şarttır. Abdest almadan kazaya kalan namaz kılınamaz.
Kaza namazı ne zaman kılınır?
Kaza namazı, kazaya kalmış olan tüm vakit namazları, dilediğiniz zaman kılabilirsiniz. İstediğiniz an, kazaya kalmış olan farz veya sünnet namazını kılabilirsiniz.
Kaza Namazlarında Nasıl Niyet Edilir?
Kaza namazlarında niyet edilirken hangi farz ya da sünnetin kılınacağı belirtilerek o vakit için Allah rızası için o vakit namazını kılmaya niyet ettim demek yeterlidir. Buna örnek olarak; Allah rızası için sabah farzını kaza etmeye niyet ettim denilebilir.
Kaza Namazlarında Sure Okuma
Sadece sabah namazında okunan sureler, sabah namazının kazasında da okunur. İki rekatlı vakit namazları ve akşamın ilk iki rekâtında okunan sureler de bu şekilde kılsanız da kılamasanız da farklılık göstermez. Aynı şekilde iki rekatlı kaza sünnetlerinde ilk rekâtta Fatiha ve İhlas, ikinci rekâtta sadece Fatiha okunur.
Kaza Namazları Nasıl Kılınır?
Kaza edilen her bir rekatta, rek’at başına farz olan sureyi okumak, secdeye gideceğimiz zaman secde ayetini okumak ve selam verirken de oturmak gerekir. Yani normal bir şekilde namaz kılar gibi ancak her bir rek’at başında Fatiha suresinin yanı sıra farz olan sureyi de okumamız gerekir. Ayrıca seferi isek iki rekatlı tüm farzları bir rekat olarak kılarak niyet edebiliriz.