Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Namaz, Allah’a kulluğun en önemli göstergelerinden biri olup, İslam’ın beş temel şartından biridir. Farz namazlarının dışında nâfile, vacip, teravih, tahrim, tahiyyet gibi birçok farklı namaz türü vardır. Her namazın kendine has edebi ve okunuşu farklıdır. Bu yüzden bir namazı kılarken ilk tekbirden sonra hangi niyetle kılacağımız önemlidir. Tekbir alırken Allahu Ekber dediğini unutmak, namaza başlarken doğru şekilde niyet edememek anlamına gelir. Peki, Allahu ekber demeyi unutan kişi ne yapmalıdır? Namazda tekbir alırken Allahu ekber demeyi unuttum, ne yapmalıyım?
Namazda tekbir alırken “Allahu Ekber” demeyi unutan kişi önceki tekbiri hatırlayıp “Allahu Ekber” demelidir. Ancak bu durum tekbirlerden birinin vacip olduğu namazlarda geçerlidir. Tekbirlerin vacip olduğu namazlar: Cenaze namazı, bayram namazı ve teravih namazıdır. Bu üç namazdan herhangi birisinde tekbir almayı unutan kişi önceki tekbiri hatırlayıp “Allahu Ekber” demelidir.
Tekbirlerin vacip olmadığı namazlarda ise unutulan tekbir için telafi yoktur. Tekbirlerin vacip olduğu teravih, cenaze ve bayram namazında unutulan tekbir için telafi yapılabilirken; önceden niyet edilen ve kılınan farz namazlarında telafi yoktur.
Namazda Tekbir Alırken Allahu Ekber Dediğini Unutan Kişi Ne Yapmalıdır?
Namazda tekbir alırken “Allahu Ekber” dediğini unutan kişi önceki tekbiri hatırlayıp “Allahu Ekber” demelidir. Ancak bu durum tekbirlerden birinin vacip olduğu namazlarda geçerlidir. Tekbirlerin vacip olduğu namazlar: Cenaze namazı, bayram namazı ve teravih namazıdır. Bu üç namazdan herhangi birisinde tekbir almayı unutan kişi önceki tekbiri hatırlayıp “Allahu Ekber” demelidir.
Tekbirlerin vacip olmadığı namazlarda ise unutulan tekbir için telafi yoktur. Tekbirlerin vacip olduğu teravih, cenaze ve bayram namazında unutulan tekbir için telafi yapılabilirken; önceden niyet edilen ve kılınan farz namazlarında telafi yoktur.
Namazda Tekbirler
Namaza başlarken Allah’ı yüceltmek amacıyla alınan ilk tekbire “tekbire-i ihrâm” denir. Tekbire-i ihram ile kişinin dünya işleriyle olan ilişkisi kesilir ve sadece ibadetle meşguldür. Sözlü olarak Allah’ın yüceliğini ifade etmek üzere Allahu Ekber denir.
Namaza başlarken alınan ilk tekbir olan “tekbire-i ihram” dışında rükûya giderken, rükûdan kalkarken, secdeye giderken, secdeden kalkarken ve oturuşta iki secde arasında yapılan oturuşta da tekbir alınır.
Namaza Başlama Tekbiri
Namaza başlarken alınan ilk tekbirdir. Bu tekbirle birlikte kul ile dünya arasındaki tüm bağlantılar kesilir ve sadece ibadetle meşgul olunmaya başlanır. Tekbire-i ihramda eller omuz hizasına kadar kaldırılır ve “Allahu Ekber” denir.
Namaza Başlama Tekbiri Okunuşu ve Niyet
Tekbire-i ihram ile niyet bir arada yapılır. Niyet ettim Allah rızası için şu farz veyahut şu nâfile (namazın türü) kılmaya gibi niyet edilirken aynı anda “Allahu Ekber” denir.
Tekbire-i İhram Niyeti:
(Erkekler için)
Allah rızası için bugünkü (gün/ay) (farz ya da nâfile) (şehriyye ya da teravih) namazını kılmaya niyet ettim.
(Kadınlar için)
Allah rızası için bugünkü (gün/ay) (farz ya da nâfile) (şehriyye ya da teravih) namazını kılmaya niyet ettim. Allah’ım senin için (kendi ismimi) şu an kılacağım (farz ya da nâfile) (şehriyye ya da teravih) namazını sana açıyorum.
(Farz ya da nâfile)
(Gün/ay)
(Şehriyye ya da Teravih)
Tekbirlerin Vacip Olduğu Namazlar
Cenaze, teravih ve bayram namazları tekbirlerin vacip olduğu namazlardır. Bu üç namazdan herhangi birisinde unutulan bir tekbir için telafi yapılabilirken; önceden niyet edilen ve kılınan farz namazlarında telafi yoktur.
Cenaze Namazı
Cenaze namazı, İslam dininin emrettiği şekilde vefat eden bir müslümanın ruhuna yapılan son görevlerden biridir. Cenaze kelime anlamıyla “defnetmek” anlamına gelmektedir. Ancak cenazenin dini anlamı; “Ölü bir kimsenin arkasından kılınan özel bir dua” şeklinde ifade edilebilir. Cenaze kelimesi Kur’an-ı Kerim’de “Ölü” anlamında “meyit” kelimesiyle birlikte geçmiştir.
Cenaze kelimesinin geçtiği ayetler şöyledir:
- İlk olarak Bakara suresinin 34’üncü ayetinde; “O zaman melekler Adem’e secde ettiler ancak İblis secde etmeyenlerdendi. Biz Adem’e ‘Ey Adem! Onlara isimler öğret.’ dedik. Sonra onları isimlerle Adem’e takdim etti. ‘Görüyorsanız bunların isimlerini size bildiremeyenler benim ortaklarım değil midir?’ dedi. Bizden bir ruh üflediğimiz zaman ona secde edin.’ dedik ancak o kafir oldu.
- Ayrıca Nahl suresinin 70’inci ayetinde; ‘Allah dilediğiniz süreye kadar sizi dünyada tutar sonra yine sizi yeryüzünde ölü olarak yatar’ buyurmuştur.
- Aynı zamanda Müminun suresinin 14’üncü ayetinde de; ‘Sonra biz onu başka bir yaratık olarak yeniden yarattık’ buyrulmuştur.
- Ayrıca Lokman suresinin 34’üncü ayetinde de ‘Hiç kimse yarına ne olacağını bilemez’ buyrulmuştur.
- Aynı zamanda Cuma suresinin 8’inci ayetinde de; ‘Onlar öldükleri zaman nefisler alındığında kafirlerin yüzlerine ve sırtlarına değnek vurulur’ buyrulmuştur.
- Aynı zamanda Mulk suresinin 27’nci ayetinde de; ‘Şayet onlar cehennemi gördükleri zaman kendilerine verilen sözden daha fazlasını isterler’ buyrulmuştur.
- ‘Araf’ suresinin 46’ncı ayetinde de; ‘Cennete girmeden ateşi görmek isteyenler vardır” buyrulmuştur.
- Aynı zamanda Bakara suresinin 155’inci ayetinde de; ‘Biz sizi korku açlık ve mallardan canlardan ve mahsullerden eksikliklerle imtihan ederiz’ buyrulmuştur.
- Müslim’in rivayet ettiği bir hadiste Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: ‘Cenaze duasında Allahummeğfir li hayyina ve meyyitina ve şehidina ve gâibina ve sagirina ve kebirina minni’z-zükeri vel ünen’. Yani ‘Ey Allah! Hayatımızda ölülerimizin günahlarını bağışla, şehitlerimizin günahlarını bağışla, uzak olanlarımızın günahlarını bağışla, küçük olanlarımızın günahlarını bağışla büyük olanlarımızın.’
Teravih Namazı
Peygamber Efendimiz’in Ramazan gecelerinde kıldığı nafile namaza teravih denir. Ramazan ayında her gece iki rekat olarak kılındığı gibi bazı geceler dört rekat olarak da kılınabilir. İmamların uzun surelerden okuma yapması sebebiyle iki rekat teravih kılmak daha yaygın bir uygulamadır.
Bayram Namazı
Müslümanların yıl boyunca bekledikleri Kurban veya Ramazan bayramlarında camilerde veya açık alanlarda topluca kılınan özel dua ve ibadettir.