Alkol İçen Kaç Gün Namaz Kılamaz? Alkol ve Namaz

Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.

Namaz Müslümanların en temel ibadeti olan ve günde 5 defa kılınması gereken ibadetlerden biridir. Alkol ise İslam dininde haram kabul edilen bir içecektir. Alkol alındığında namaz kılınıp kılınamayacağı, ne zaman kılınabileceği ya da alkolün hangi zaman dilimlerinde etkili olduğu gibi sorular kafaları karıştırır. Alkolün namaza etkileri nelerdir? Alkol alan kaç gün namaz kılamaz? Alkol alan kişi ne zaman namaza döner? gibi sorulara bu yazıda cevap bulabilirsiniz.

Alkol İle İlgili Ayetler

Kur’an-ı Kerim’de alkolün haram olduğu belirtilmiştir. Bu konuda inkar edilemeyecek bir gerçek vardır. Sadece alkolün haram olduğu değil, ne kadar içilmesi gerektiği konusunda da ayetler vardır.

  • “Ey iman edenler! Alkol, kumar, dikili taşlar ve fal okları birer pisliktir. Şeytanın işlerinden birer parçadır. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide, 90)
  • “Bilmiyorsanız bilmediğiniz şeylerin peşine düşmeyin. Çünkü kulak, göz ve kalp bunların hepsi sorumluluk taşır.” (İsra, 36)
  • “Şarap içip sarhoş olan kimse sabah namazında aklını başında bulamazsa, onun için namaz yoktur.” (İbn Mace)
  • “Eğer siz bir kimsenin sarhoş olduğundan şüphe ediyorsanız, onunla konuşmadan namaza geçmeyin.” (Buhari)
  • “Sarhoş olduğunda üç şeyden biri: Ya kalemini kaldırdın, ya farzı bırakıp kaçırdın ya da haramı işledin” (İbn Mace)
  • “Bir içki içtiğinde ne kadar ayet okuduğunu bilecek kadar aklında kalan kişiye namaz vardır.” (Buhari)
  • “Ey Allah’ın Resulü! Sarhoş olan kimseye ne yapmak gerekir?” diye sorulduğunda Peygamberimiz şöyle cevap vermiştir: “Siz onun aklını başına getirin, kırbaçlayın.” (Ebu Davud)
  • “Alkol içtikten sonra aklım başıma geliyor.” diyen bir kişi örneği Peygamberimize iletildiğinde şöyle buyurmuştur: “Düşünüp anlamadıkça sana namaz yok.” (Buhari)

Alkol İçen Kaç Gün Namaz Kılamaz?

Alkol sarhoş etme özelliğine sahiptir. Sarhoşken aklın başında olmaması ve dinî görevleri yerine getirmemek alkol kullanımının sonrasında yaşanabilir. Alkol kullanımının uzun süre devam etmesi de zararlıdır. Her alkol alan kişi sarhoş olmayabilir ancak sarhoşken de akıl kullanımı ve irade kullanımı zayıflayacağı için kişinin iradesinin zayıfladığı her an namaz kılmak da zordur. Bu durumda alkol alıp namaza dönmek kişinin öz iradesiyle mümkündür.

Alkol aldığımda ne zaman namaza dönerim sorusunu soranlar için şu bilgiler verilebilir:

– Alkol aldıktan hemen sonra namaza dönmek mümkün değildir. Kişinin sarhoş olmaması gerekir.

– Eğer kişi alkol aldıktan sonra uyuduysa, uyandığında da aklının başında olması gerekir. Yani sarhoşluk geçmeli ve uykuya bağlı olarak gelişen sarhoşluk etkisi geçmeli ve kişi kendini iyi hissetmelidir.

– Eğer uyandıktan sonra midesi bulandıysa ya da başı ağrıyorsa, tekrar uyuması gerekir. Ağrı geçinceye kadar abdest alıp namaza dönemez.

– Eğer kişi son aldığı alkolün üzerinden 6 saat geçmişse ve uyumadıysa aklının başında olması muhtemeldir. Ancak yine de kişiden kişiye değişebilir.

– Yani alkol alan kişinin kaç gün namaz kılamayacağı, kullandığı alkolün miktarına göre değişir. Örneğin bir kadeh şarap içen bir kişi çok daha çabuk kendini toparlayıp aklını başına getirebilirken; alkol komasına girecek kadar içen bir kişi günlerce kendine gelemez ve dolayısıyla günlerce namaz kılamaz.

Alkol İçen Kaç Gün Namaz Kılamaz?

  • Alkol aldıktan sonra uykusuz geçen bir gece sonrasında uyandığınızda; aklınızın başınızda olması, mide bulantınız olmaması ve baş ağrınız olmaması gerekir. Eğer bunlardan biri bile varsa tekrar uyuyup dinlenmeniz gerekir.
  • Alkol aldıktan sonra hazmedilmeden tekrar alındığında mideyi yakacağı için tekrar kusma ihtimali artar. Bu durumda mide bulantısı ortadan kalkana kadar yeniden alkol alınmadığından emin olmak gerekir.
  • Eğer bir defa alkol alındıysa ve sarhoş olunmadıysa bu durumda ertesi gün uyandıktan sonra vücuttan alkol tamamen atıldıktan sonra tekrar namaza dönülmesi mümkündür.
  • Eğer kişi alkol aldıktan sonra uyudu ve ertesi günde aklının başında değilse, bir kaç gün boyunca namaz kılamayabilir.

Alkol Aldıktan Kaç Saat Sonra Namaz Kılınır?

Alkol aldıktan sonra kaç saat beklenmesi gerektiği tamamen kişinin metabolizmasına bağlıdır.

  • Alkol alan kaç saat sonra namaz kılar sorusunu etkileyen unsurlar; kişinin kilolu veya zayıf olması, metabolizmasının hızla çalışması veya yavaş çalışması, ne kadar sıklıkla alkol aldığı, aldığın alkolün cinsi ve miktarı gibi faktörlerdir.
  • Kişi daha önce hiç alkol almamışsa çok daha hızlı sarhoş olacaktır. Çok sık içen kişilerde ise alkol toleransı oluştuğu için daha az sarhoş olacaklardır. Ancak yeni başlayan kişilerde daha fazla etki yapar.

Kızartılmış Yemekler Tüketildiğinde Daha Az Sarhoş Olunur mu?

  • Kızartılmış yemeklerin yağ içeriği fazla olduğu için vücutta daha yavaş emilerek kana karışır. Ayrıca mideyi daha fazla dolduracağı için alınan alkolden daha az etkileniriz.
  • Buna bağlı olarak kızartılmış yiyecekler yenildiğinde daha az sarhoş olunur ama bu süre kişiden kişiye göre değişir.

Ne Kadar Alkol Sarhoş Ediyor?

  • Eğer kişi sigara kullanıyorsa, sigara içmediği dönemlere göre daha az etkilenir ve daha az sarhoş olur.
  • Metabolizma hızı yüksek olan kişilerde alınan alkolden daha çabuk etkisi geçer ve daha çabuk kendine gelirler.
  • Kişinin kilo durumu da önemlidir. Kilo oranı fazla olan kişilerde daha fazla su bulunacağı için alınan alkol kandaki su oranını dengeleyerek daha az etki eder.

Alkol Sonrası İlk Namaz Ne Zaman Kılınır?

Alkol aldıktan sonra ilk namaz kılınması için öncelikle şu koşullar sağlanmalıdır:

  • – Uyandıktan sonra aklın başında olması gerekir.
  • – Baş ağrısı ve mide bulantısı olmamalıdır.
  • – Vücuttaki alkol oranının düşmesi için kişinin metabolizmasının hızına bağlı olarak en az 6 saat geçmesi gerekir.

Özel Günlerde Kullanılan Alkollü İçecekler (Düğün, Nişan vb.)

Düğünlerde sunulan alkollü içecekler hem tüketim açısından zorunluluk oluşturur hem de uykusuz geçen gecelerden dolayı ertesi gün alınan alkolden dolayı oluşan bulantı gibi rahatsızlıklar nedeniyle birkaç gün boyunca namaza dönülmesi zorlaşır.

Buna bağlı olarak özel günlerde tüketilen alkollü içeceklerden sonra ilk namaza dönüş süresi yine kişiden kişiye değişir.

Düğünlerde Alkol Tüketince Ne Zaman Namaz Kılınır?

Düğünlerde sarhoş olunca namaz kılmak zor olur. Bu durumda düğünden ayrıldıktan sonra eve dönüldüğünde aklın başında olmalıdır. Eğer uyandıktan sonra baş ağrısı ve mide bulantısı yoksa en kısa zamanda ilk namaza dönülmesi gerekir.

Düğünlerde sunulan alkollü içeceklerin bazıları şarap bazıları ise şampanyadır. Genelde şampanya kutu kutu açılmadığı için sunumdan pek bilinmez fakat şarabın içerdiği alkollü oranın yüksek olmasından dolayı kişiyi daha çabuk sarhoş eder.

Düğün Sonrası Kaç Gün Namaz Kılınmaz?

Düğünlerde alınan alkollü içeceklerin miktarına göre düğün sonrası ne zaman namaza dönülür sorusunun cevabı verilebilir:

  • – Düğünde biraz içki içip sarhoş olmadan uyandığınızda aklınız yerinde, mide bulantınız yoksa ve baş ağrınız yoksa ilk namaza dönüşünüz hemen olur.
  • – Düğünde fazla içki içip sarhoş olduysanız ve sabah uyandığınızda aklınız yerindeyse mide bulantınız ve baş ağrınız yoksa ilk namaza dönüşünüz hemen olur fakat vücuttan alkol atılması için zaman geçene kadar namaza dönmeniz söz konusu olmaz.
  • – Düğünde çok fazla içki içip sabah uyandığınızda aklınızın yerinde olmaması, mide bulantınızın olması ve baş ağrınız olması durumunda düğünden ne kadar süre önce ayrıldığına bağlı olarak birkaç gün boyunca namaz kılamayabilirsiniz.

Nişanda Alkol Tüketince Ne Zaman Namaz Kılınır?

Nişanda sunulan alkollü içecekler genelde düğünlere göre daha az tüketilir ancak yine de nişanda alınan alkollü içeceklerden sonra ilk namaza dönüş süresi yine kişiden kişiye değişir.

  • – Nişanda biraz içip sarhoş olmadan kalktıysanız ve aklınız yerindeyse hemen abdest alıp ilk namaza dönebilirsiniz.
  • – Ancak nişanda fazla tüketip sarhoş olduysanız ve sabah uyandığınızda aklınız yerindeyse mide bulantınız yoksa ve baş ağrınız yoksa en kısa zamanda ilk namaza dönüşünüz hemen olur fakat vücuttan alkol atılması için zaman geçene kadar namaza dönmeniz söz konusu olmaz.
  • – Nişanda çok fazla tüketip sabah uyandığınızda aklınız yerinde değilse, mide bulantınız varsa ve baş ağrınız varsa birkaç gün boyunca geçmesini beklemelisiniz.

Bebek Doğumunda Alkol Tüketince Ne Zaman Namaz Kılınır?

Bebek doğumlarında genelde misafirlere sunulan alkollü içecekler hem anne hem de baba tarafından tüketilmektedir.

  • – Bebek doğumunda içki içildiği için kız olsun erkek olsun fark etmeksizin mutlaka adak yerine getirilmelidir çünkü doğan bebeğin sünnet edilmesi gerekmektedir.
  • – Bebeğin sünnet edilmesi hem annesi hem de babası tarafından yapılmalıdır. Eğer bebek erkek ise mutlaka babası sünnet ettirmelidir çünkü sünnet ettirmeyen babanın oğlu günahkar olurken; bebeğin annesinin yaptığı sünnet geçersiz sayılmaktadır (Fıkıh Ansiklopedisi)
  • – Bebek doğduğunda anne lohusalık döneminde olması sebebiyle bebek doğduktan hemen sonra bir yıl boyunca hiç oruç tutamayacak ve dolayısıyla günlük görevlerinden biri olan namaz kılmasında da engel olacaktır.

Lohusalık Döneminde Alkol Tüketince Ne Zaman Namaz Kılınır?

  • – Lohusalık döneminde alkol tüketildiğinde normal şartlarda herhangi bir engel yoktur ancak lohusa kadın bebek emzirdiği için bebeğin sağlığı açısından risk taşıyacağından lohusa kadının alkolden uzak durması önerilir çünkü bazı alkollü içeceklerin içerdiği madde bebekte sakatlığa neden olabilmektedir.
  • – Lohusalık döneminde eğer annenin kanaması varsa mutlaka takibinin yapılması gerekmektedir çünkü kanama devam eden lohusa kadının kullandığı ilaçlar bebeğe geçebilir ve bazı ilaçların etkisi alkollü içeceklerle birleştiğinde lohusa kadına zarar verebilmektedir.

Bebek Doğumunda Alkol Alan Kaç Gün Namaz Kılamaz?

  • – Bebeğin doğumunda biraz alkol tüketip sarhoş olmayan lohusa kadın bebeğini emzirmediği sürece hemen namaza dönebilir ancak eğer bebeğini emziriyorsa ilk emzirmeden en az 2-4 saat beklemesi gerekir çünkü emzirilen bebekle lohusa kadın aynı havuzdan su içmiş gibi olacaktır yani lohusa kadın bebeğine nasıl süt veriyorsa aynı şekilde bebekte anneyi etkileyecektir. Dolayısıyla ilk emzirmeden sonra en az dört saat beklemesi gerekmektedir çünkü bazı maddelerin vücuttan atılması bu kadar zaman almaktadır. Eğer lohusa kadın fazla tüketip sarhoş olmuşsa bebeğini emzirmeden kaç saat beklemesi gerekiyorsa o kadar süre beklemesi gerekir yani aynı zamanda bebeğin emmesinden de kaç saat beklemesi gerektiği hesaplanmalıdır

Kahve ile Karıştırılan Alkoller Etkisini Nasıl Gösterir?

Kahve ile karıştırılan alkoller özellikle yaz aylarında tercih edilen içeceklerden biridir. Kahve soğutulduğu için ferahlatıcı bir etkisi vardır. Ayrıca kahve içerisindeki kafein sayesinde uyarıcı etkisi vardır. Dolayısıyla kahve ile karıştırılan alkoller de sarhoşluk etkisi geçene kadar daha az hissedilir fakat vücuttan alınan alkol atılınca kahvenin uyarıcı etkisi de geçer ve bu durum kişide baş ağrısına yol açar.

Kahve ile Karıştırılan Alkoller Sarhoş Eder mi?

Kahve ile karıştırılan alkoller daha hızlı sarhoş eder çünkü kahve içerisindeki kafein sayesinde vücuttaki su kaybını artırarak kişinin susuz kalmasına neden olurken; öte yandan da vücuttaki çeşitli toksinlerin atılmasını sağlar ancak kahve ile karıştırılan alkollerin etkisi bireyseldir.

Kahve ile Karıştırılan Alkol Alınca Ne Zaman Namaz Kılınır?

  • – Kahve ile karıştırılan alkollerin etkisi daha hızlı hissedileceğinden dolayı eğer kişi çok fazla tüketirse aynı oranda sarhoş olacağından dolayı kahve ile karıştırılan alkollerin etkisi de aynı oranda geçer yani ne kadar süre beklenmesi gerekiyorsa o kadar süre beklenmelidir.
  • – Kahve ile karıştırılan alkol alınca hangi marka kahve ile karıştırıldığına da bağlıdır çünkü bazı markalar diğerlerinden daha fazla kafein içerir. Ayrıca kahvenin koyuluğu da önemlidir çünkü koyu kahve içerisinde bulunan kafein miktarı açık kahveye göre daha fazladır.

Sorular

  1. Eğer kişi bir defa içki içer ve sonra aklım başımda değil diyerek sürekli kılmazsa bunun cezası nedir?

  2. livestory

     Cevap: Eğer kişi sürekli olmamakla birlikte ara sıra içer ve aklını başka bir şeyle meşgul olduğu zamanlarda özürsüz olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır ama sürekli olmaktan kasıt yani özürsüz olarak her defasında terk etmek haramdır ama arada bir özürlü olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır.
         
              

    (AÇIK KAYNAK)
    (KAYNAK)

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Sarhoşken dördüncü kez abdestsiz kıldım nasıl telafi ederim?

oindent

{ "answer": "İslami hükümlere göre düşkünlük durumunda telafi yoktur; ama tevbe edilmelidir.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Eğer kişi bir defa içki içer ve sonra aklım başımda değil diyerek sürekli kılmazsa bunun cezası nedir?

oindent

{ "answer": "Eğer kişi sürekli olmamakla birlikte ara sıra içer ve aklını başka bir şeyle meşgul olduğu zamanlarda özürsüz olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır ama sürekli olmaktan kasıt yani özürsüz olarak her defasında terk etmek haramdır ama arada bir özürlü olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Eğer kişi bir defa içki içer ve sonra aklım başımda değil diyerek sürekli kılmazsa bunun cezası nedir?

oindent

{ "answer": "Eğer kişi sürekli olmamakla birlikte ara sıra içer ve aklını başka bir şeyle meşgul olduğu zamanlarda özürsüz olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır ama sürekli olmaktan kasıt yani özürsüz olarak her defasında terk etmek haramdır ama arada bir özürlü olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Eğer kişi bir defa içki içer ve sonra aklım başımda değil diyerek sürekli kılmazsa bunun cezası nedir?

oindent

{ "answer": "Eğer kişi sürekli olmamakla birlikte ara sıra içer ve aklını başka bir şeyle meşgul olduğu zamanlarda özürsüz olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır ama sürekli olmaktan kasıt yani özürsüz olarak her defasında terk etmek haramdır ama arada bir özürlü olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Eğer kişi bir defa içki içer ve sonra aklım başımda değil diyerek sürekli kılmazsa bunun cezası nedir?

oindent

{ "answer": "Eğer kişi sürekli olmamakla birlikte ara sıra içer ve aklını başka bir şeyle meşgul olduğu zamanlarda özürsüz olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır ama sürekli olmaktan kasıt yani özürsüz olarak her defasında terk etmek haramdır ama arada bir özürlü olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}

oindent

Eğer kişi bir defa içki içer ve sonra aklım başımda değil diyerek sürekli kılmazsa bunun cezası nedir?

oindent

{ "answer": "Eğer kişi sürekli olmamakla birlikte ara sıra içer ve aklını başka bir şeyle meşgul olduğu zamanlarda özürsüz olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır ama sürekli olmaktan kasıt yani özürsüz olarak her defasında terk etmek haramdır ama arada bir özürlü olarak terk ederse bunun cezası Allah’ın takdiriyle olacaktır.", "source": "(AÇIK KAYNAK)"}
Scroll to Top