İkinci Rekatta Oturmayı Unutmak – Dini Bilgiler

Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.

Namaz, İslam’ın beş şartından biri olup, Allah’a ibadet etmenin en önemli yollarından biridir. Namazın nasıl kılınacağı, hangi duaların okunacağı ve hangi hareketlerin yapılacağı oldukça önemlidir. Bu aşamalardan biri de oturmaktır. İkinci rekatta oturmayı unutan kişi ne yapmalı sorusu ise sıkça sorulmaktadır. Bu makalemizde ikinci rekatta oturmayı unutan kişinin ne yapması gerektiini Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamalarıyla birlikte sunacağız.

Namaz Nasıl Kılınır?

Namaz kılarken bazı kurallara uymak gerekir. Namaz, abdest alınarak kılınır. Namaza başlamadan önce niyet edilir ve eller kaldırılarak tekbir alınır. Daha sonra Fatiha ve zamm-ı sure okunur. Ardından rükûya gidilir, rükûda üç kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” denilir. Rükûdan doğrulunca “Semi Allahu limen Hamide, Rabbena leke’l-Ham’den” denir. Sonra secdeye gidilir. Secdede üç kere “Sübhane Rabbiye’l-Ala” denilir. Secdeden kalkınca oturulur. Otururken, birinci ve ikinci oturuşta tahiyyat duası okunur. İkinci oturuşta Salavat-ı Şerife okunur. Son olarak Allah’a dua edilir ve selam verilerek namaz tamamlanır.

Namazda Tekrarlar

Namaz kılarken bazı bölümleri tekrar ederiz. Örneğin secdeye gittiğimizde üç kere “Sübhane Rabbiye’l-Ala” deriz. Rükûya gittiğimizde de üç kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” dememiz gerekir.

Namaz kılarken tekrarlar arasında duraklama olursa, namaz bozulmuş olmaz. Ancak dikkat edilmesi gereken bir şey vardır ki bu da oturmaktır.

Namazda Oturuş

Namaz kılarken bazı bölümlerde oturmak gerekir. Namazda oturuş bölümü tahiyyat bölümüdür.

İlk oturuş, ilk rekatta secde yaptıktan sonra yapılır. İkinci oturuş ise, ikinci rekatın sonuna doğru tahiyyat bölümünde yapılır.

Bu oturuşlar tahiyyat oturuşu olarak adlandırılır ve namazın önemli bir kısmıdır. Tahiyyat bölümünde Allah’a hamd edilir, Allah’ın Elçisi’ne salât ve selâm gönderilir ve Müslümanların ruhu ve iyiliği için dua edilir.

İkinci Rekatta Oturmayı Unutmak

Namaz kılarken bazı bölümlerde oturmamız gerektiği gibi, bazı bölümlerde de oturmamamız gerekir.

Bunlardan biri de ikinci rekatta oturmaktır. İkinci rekatın sonunda yapmamız gereken oturuşa tahiyyat oturuşu denir.

Tahiyyat oturuşunu yapmadığımız takdirde namazımızın sahih olması da söz konusu olmayacaktır. Peki ikinci rekatı unutarak geçen namazımız için ne yapmalıyız?

Diyanet İşleri Başkanlığı Açıklamaları

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Resmi Web Sitesi’nde yer alan bir açıklamaya göre ikinci rekatta oturmayı unutan kişi, namaz kılmaya devam etmeli ve üçüncü rekatı kıldıktan sonra iki secde-i sehv yapmalıdır.

Ayrıca namaz kılan kişi, unutma veya hata sonucu kaçırdığı bir kısmı geri getiremeyeceği için sehiv secdesi yaparak namazını tamamlayacaktır.

Sonuç

Namaz, İslam’ın en önemli ibadetlerinden biridir ve namazı doğru bir şekilde kılmak da oldukça önemlidir. Bu aşamalardan biri de oturmaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamalarına göre ikinci rekatta oturmayı unutan kişi, namaza devam etmeli ve sehiv secdesi yaparak namazını tamamlamalıdır.

Sık Sorulan Sorular

  • İkinci rekâtı unuttum ne yapmalıyım?
    Namaza devam edin ve üçüncü rekâta geçin. Namazı tamamladıktan sonra iki secde-i sehv yapın.

  • İkinci rekatı unuttuğumu hatırladım?
    Eğer ikinci rekâtı unuttuğunuzu hatırladıysanız hemen üçüncü rekâta geçin ve namazı tamamladıktan sonra iki secde-i sehv yapın.
  • İkinci rekâtta oturmayı unuttum, sehv secdesi yapmazsam ne olur?
    Eğer sehv secdesi yapmazsanız namazınız sahih olmaz ve kabul edilmeyebilir.
  • Sehv secdesi nedir?
    Sehv secdesi, unutma veya hata nedeniyle yapılan bir secdedir ve namazın eksik ya da hatalı kısımlarını telafi etmek için yapılır.
  • Sehv secdesi nerede yapılır?
    Sehv secdesi namazın sonunda, selam vermeden önce yapılır. İki tane secde yapılır.
  • Bütün hatalar için sehiv secdesi mi yapılmalı?
    Evet, yapılan her unutma veya hata için sehiv secdesi yapılmalıdır.
  • Namazda hatırladım ama geçse de olur mu?
    Namazda hata veya unutma olduğunu hatırladığınız an sehiv secdesi yapmanız gereklidir.
  • Daha önce yaptığım sehiv secdesini unuttum yine yapmalı mıyım?
    Evet, eğer daha önce yaptığınız sehiv secdesini unuttuysanız yeniden yapmalısınız.
  • Diyanet’in sehiv secdesi açıklaması nedir?
    Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre sehiv secdesi; unutma, hata ya da tereddütlerden kaynaklanan eksik veya fazlalıkları gidermek üzere yapılan iki secdeyi ifade eder.
  • Tahiyyat okuyup sehiv secdesi yapmazsam ne olur?
    Eğer tahiyyat okuyup sehiv secdesi yapmazsanız, namazınızda eksiklik olabilir ve bu durum namazınızın kabul edilmemesine yol açabilir.
  • Tahiyyat okumadan geçersek ne olur?
    Eğer tahiyyat okumadan geçerseniz namazınız eksik olur; fakat bu durumda hemen sehiv secdesi yaparak telafi edebilirsiniz.
Scroll to Top