Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
İslam’da Anne Baba Hakkının Önemi
İslam dininin temel değerlerinden biri, anne ve babaya olan hak ve hürmettir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hadislerinde anne babaya karşı iyi davranmanın önemi sıkça vurgulanmıştır. Cenâb-ı Hak, kendi haklarının ardından gelen en önemli hak olarak, anne-babaya iyilikte bulunmayı emretmiştir. Bu bağlamda Firavnu’nun sır yolu üzerinde durarak, insanın varlık sebebinin anne ve babası olduğuna dikkat çekmek gerekir. Bir insan dünya hayatına gelirken anne ve babası onun için harika birer nimettir; onlar olmasaydı biz de var olamazdık.
Anne ve babalar, cehennem ateşinden koruyan birer kalkan gibidir. Onlara saygı göstermek ve iyilik yapmak, hem dünyada hem âhirette büyük sevap kazandırır. Kuşkusuz, anne ve babaların üzerine düşen yükler, onların fedakarlıkları ile ölçülemez. Dolayısıyla, bir evlâdın anne babasına karşı tutumu, yaptığı iyiliklerle değerlidir. Nitekim, Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir hadisinde, ‘Allah’ın rızası, anne-babanın rızasındadır’ buyurmuşlardır.
Kur’an’da Anne Baba Hakkı
Kur’an-ı Kerim’de, aile hayatının temel taşlarını oluşturan değerler arasında anne ve babaya karşı saygı ve sevgi ön plandadır. En-Nisâ Suresi 36. ayetinde, “Allah’a ibâdet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın; ana-babaya, akrabâya, yetimlere ve yoksullara… iyi davranın” buyurulmuştur. Bu ayet, sosyal ilişkilerdeki hiyerarşiyi belirlerken, aile bağlarına olan vurgu da dikkat çekicidir. Anne ve baba, toplumda saygıyı hak eden en mühim kişilerdir.
Lokmân Suresi 14. ayette ise Allah, âyetinde, “Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye ettik