Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Günlük hayatın koşuşturması içinde zaman zaman belli sebeplerden dolayı namazlar kılınamayabilir. Bu gibi durumlarda kaza namazı gündeme gelir. Kaza namazı, kaçırılan bir namazın sonradan kılınmesidir. Fakat kaza namazının nasıl kılınacağı ve hangi şartlarda kılınabileceği hakkında bilinmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Merak edilen konulardan biri de kaza namazında ezan okunup okunmayacağıdır. İşte bu konu ile ilgili detaylı bilgi.
Kaza Namazında Ezan Okunur Mu?
Namaz ibadeti bir takım şartlara tabi kılınmıştır. Bu şartlar yerine getirildiğinde ibadetin farzı yerine getirilmiş olur. Ancak bu şartlardan birinin ya da birkaçının eksik olması durumunda namaz kılınmaz. Dolayısıyla bu gibi durumlarda kılınan namaz kazadır. Kaza namazı ise gün içerisinde kaçırılan namazların sonradan kılınması anlamına gelir. Peki, kaza namazında ezan okunur mu? Cevap evettir. Kazaya kalan her farz namazı için önceki vakit namazının ezanı ve kameti okunur.
Kaza namazı ile ilgili yukarıda bahsedilen durumlarla birlikte daha fazla bilgi edinmek isteyen okuyucular için kaza namazı nasıl kılınır başlıklı yazımızı da incelemelerini öneririz.
Kaza Namaz Kaç Rekattır?
Kaza namazları, farz olan her namaz için kılınabilmektedir. Bu yüzden de farz olan her namazın kendine özel kazası vardır. Kaza namazları şu şekildedir:
- Kaza Sabah Namazı: 2 rekattır.
- Kaza Öğle Namazı: 4 rekattır.
- Kaza İkindi Namazı: 4 rekattır.
- Kaza Akşam Namazı: 3 rekattır.
- Kaza Yatsı Namazı: 4 rekattır.
Kaza Namazı Hangi Saatlerde Kılınır?
Kaza namazları, gündüz ve gece olmak üzere iki farklı zaman diliminde kılınabilmektedir. Gündüz vakti, sabah namazının farzından güneşin doğmasına kadar olan süreyi kapsamaktadır. Gece vakti ise güneşin batışından sonra yatsı namazının farzına kadar olan süreyi kapsamaktadır.
Gecenin üçte biri geçtiğinde kılınan kazalar, gecenin yarısından sonra da kılınabilir. Yani vakitler şu şekildedir:
- Gündüz Vakti: Sabah ile güneşin doğması arasında
- Gece Vakti: Güneşin batmasından yatsı farzına kadar
- Gecenin Üçte Biri: Gece yarısından üçte biri geçinceye kadar
- Gecenin Yarısı: Gece yarısından sonra da kılınır.
Yani sabah ile güneşin doğması, güneşin batmasıyla yatsı farzına kadar ve gecenin üçte biriyle yarısı arasında kaza namazları kılınabilmektedir.
Kaza Namazı Kaçıncı Rekattan Okunur?
Kaza namazları, gündüz ve gece olmak üzere iki farklı zaman diliminde kılınabilmektedir. Kaza namazları, ikişer rekat halinde kılınmektedir. Birinci rekatta Fatiha suresi ve başka bir sure okunur, ikinci rekata kalkıldığında sadece Fatiha suresi okunur. Eğer kişi sabah namazının kazasını kılıyorsa ikinci rekatta Fatiha suresi okunduktan sonra “sübhaneke” duası yapılır ve “estağfirullahe rabbe bi ve etübu ileyh” duasının üç kez tekrarlanır.
Daha sonra kişi üçüncü rekata geçerek “Allahu ekber” diyerek ellerini kaldırıp yine Fatiha suresi ve başka bir dua okur. Dördüncü rekatta yine Fatiha suresi okunarak kazaya kalan sabah namazı tamamlanmış olur.
Kaza Namazı Hangi Dualar Okunur?
Kaza namazında hangi duaların okunacağı merak ediliyor olabilir. Kaza namazında şu dualar okunmaktadır:
- Niyet Duası: Niyet, kalbin bir şey yapma arzusudur. Dil ile söylenmesi ise niyettir. Niyet kalpte olmalıdır. Niyet dua değildir fakat niyet ettim demek de caizdir. Niyet dua değildir ama söylemekte bir sakınca yoktur. Yalnızca niyet ettim demek yeterlidir. Ayrıca niyet etmeyi gerektiren bir dua yoktur. Kılacağımız kazanın niyetini kalbimizden geçirmemiz yeterlidir.
- Tahiyyat Duası: Tahiyyat duası oturuş duasıdır ve tüm oturuşlarda okunan bir duadır. Tahiyyat duası şöyledir: “Ettehiyyatü lillahi ve’s-salavatü ve’t-tayyibat. Esselamu aleyke eyyühe’n-nebiyyü ve rahmetullahi ve berekatüh. Esselamu aleyna ve ala ibadillahi’s-salihin. Eşhedü en la ilahe illallah veحده لا شريك له له و اشهد ان محمدًا عبده و رسوله” (Tüm selamlar, dualar ve hayırlar Allah’a mahsustur. Ey Nebi! Allah’ın rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun. Bizlere ve Allah’ın salih kullarına da selam olsun! Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur, O tektir, ortağı yoktur, yine şehadet ederim ki Muhammed (SAV) O’nun kuludur ve rasulüdür.)
- Sübhaneke Duası: “SubhaneKellâhummA ve biHAmdiKe ve teÂl ceddüKellâhummA mA leke minal Âfâf” (Ey Allah’ım! Seni hamd ile tesbih ederim, adın yücedir! Senin affettiğin kimseye azap edemezsin.)
- Rüku Duas: “SubhaneKellâhummA ve biHAmdiKe, azzeMeke rabbena ve buYudZeke” (Ey Allah’ım! Seni hamd ile tesbih ederim; büyüksün ey Rabbim! Senin azametini ve kudretini yüceltirim.)
- Secde Duasıs: “SubhaneKellâhummA ve biHAmdiKe, allahummEğfir liZembİ” (Ey Allah’ım! Seni hamd ile tesbih ederim; ey Rabbim! Beni affet!)
- Rabbi eferg fir li: Rükuda iken 3 kere söylenir. Anlamı “Rabbim affet.” dir.
Kaza namazında tahiyyat oturuşunda oturuş duasını okumayı unutmuş olan kişi, bir sonraki rekattan itibaren tahiyyat oturuşunu yapmadığı her rekata niyet etmiş sayılır.
Kaza Namazda Niyet Okunur Mu?
Kaza namazında niyet etmek de caizdir ve gereklidir. Yani kişi hangi kazayı kılacaksa onun niyetini kalbinden geçirmesi gerekmektedir.
Namaz Kıldıktan Sonra Ettuhat Duasının Okunur Mu?
Kaza namazında tahiyyat duası okumak sünnettir.
Kaza Namazında İftar Duası Okunur Mu?
Kaza namazında iftar duası okunması mümkün değildir.