Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Kıyıkışlacık namaz vakitleri, halk arasında bilinen ismiyle kıyıkışlacık cami vakitleri, Kıyıkışlacık ilçesinin sakinleri tarafından merak ediliyor. İslam dünyasında ibadetin, özellikle de namazın önemli bir yeri vardır. Her bir ibadet, yapılması için belirli bir zaman aralığına sahiptir. Bu zaman aralıkları her gün değişir ve farklılık gösterir. Bu yüzden müslümanlar, namaz vakitlerini öğrenerek ibadetlerini bu zaman dilimlerinde gerçekleştirmelidirler. Kıyıkışlacık namaz vakitleri, Kıyıkışlacık ilçesinde ikamet eden müslümanların yanı sıra bu ilçede bulunan misafirler için de oldukça önemlidir. Bu vakitler, sabah erken saatlerde başlayarak gece geç saatlere kadar devam eder.
Kıyıkışlacık namaz vakitlerini öğrenmek isteyenler, internet üzerinden kolaylıkla bu bilgilere ulaşabilmektedir. Kıyıkışlacık ilçesinin namaz vakitleri içerisinde sabah namazı vakti, ikindi namazı vakti, akşam namazı vakti gibi birçok farklı bilginin yanı sıra bu ilçede kılınacak olan tüm namazların sünnet ve farz süreleri de yer almaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oluşturulan bu takvim ile Kıyıkışlacık ilçesinde kılınacak olan tüm namazlar hakkında bilgiye ulaşmak mümkündür.
Kıyıkışlacık Namaz Vakitleri
İlçe merkezinde ikamet edenler ile merkezde bulunmayan ancak ilçe sınırları içerisinde bulunan köy ve beldelerde ikamet eden kişiler, Kıyıkışlacık namaz vakitleri içerisinde sabah namazı vaktini, akşam namazı vaktini, ikindi namazı vaktini gibi birçok farklı bilgiyi öğrenerek ibadetlerini bu vakitlerde gerçekleştirebilmektedirler. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl oluşturulan namaz takvimi içerisinde, o yıl içerisinde her gün kılınacak olan tüm namazların vakitleri yer almaktadır.
19 Ekim 2023 Perşembe günü Kıyıkışlacık ilçesinde kılınacak olan namazların vakitleri ise şöyledir; Sabah Namazı 06:19, Öğle Namazı 12:55, İkindi Namazı 16:50, Akşam Namazı 19:07, Yatsı Namazı ise 20:30 olarak belirlenmiştir.
Kıyıkışlacık Sabah Namazı Vakti
Kıyıkışlacık ilçesinde sabah namazı vaktinin saati 06:19’dur. Sabah namazı vaktinde, sabah namazının kılınması için gerekli olan abdestin alınması ve farz kılınan 2 rekatlık sabah namazının kılınması gerekmektedir. Sabah namazı vaktinin başlangıcı, imsak vaktinin bitişi ile başlamaktadır. Sabah namazının sünneti, farzından önce kılınabilmektedir.
Kıyıkışlacık Öğle Namazı Vakti
Kıyıkışlacık ilçesinde öğle namazı vakti 12:55’te başlamaktadır. Öğle namazının farzı 4 rekattır. Ayrıca sünneti de bulunmaktadır. Sünneti kılmak isteyenler için öğle vaktinde 12 rekat kılınması gerekmektedir. Bunlardan 4 rekat farz, 2 rekat son sünnet ve 2 rekat evvabin sünneti olarak kılınabilmektedir.
Kıyıkışlacık İkindi Namazı Vakti
Kıyıkışlacık ilçesinde ikindi namazı vakti 16:50’dir. İkindi namazının farzı 4 rekattır. Ayrıca sünneti de bulunmaktadır. Bu sünnet iki rekattan oluşur ve ikindi vaktinin girmesi ile birlikte kılınabilmektedir. Akşam ezanı okunmadan 15 dakika önceye kadar ikindi namazı kılınabilir.
Kıyıkışlacık Akşam Namazı Vakti
Kıyıkışlacık ilçesinde akşam namazı vakti 19:07’dir. Akşam ezanı okunduktan sonra akşam namazının kılınabilmesi için abdest alınması gerekmektedir. Akşam namazının farzı 3 rekattır. Ayrıca sünneti de bulunmaktadır. Bu sünnet 2 rekattan oluşur.
Kıyıkışlacık Yatsı Namazı Vakti
Kıyıkışlacık ilçesinde yatsı namazı vakti ise 20:30’dur. Yatsı ezanı okunmasıyla birlikte yatsı namazının kılınabilmesi için abdest alınması gerekmektedir. Yatsı namazının farzı 4 rekattır. Ayrıca sünneti de bulunmaktadır. Yatsı namazının sünneti 2 rekattan oluşur ve yatsı ezanı okunmasından sonra kılınabilmektedir.
Namaz Vakti Nedir?
Namaz vakti; farz olan her bir ibadetin yapılması için gerekli olan zaman aralığıdır. Her bir ibadetin, yapılması için gerekli olan bir zaman dilimi bulunur ve bu zaman dilimi her gün değişiklik gösterebilir. İslam dininde ibadetlerin önemli bir yeri vardır ve her bir ibadet için belirli bir zaman dilimi içerisinde yapılması gereklidir. Bu yüzden müslümanlar, kendilerine farz olan her bir ibadeti bu zaman diliminde yapmakla yükümlüdürler.
Namaza Niyet Etmek Gerekli midir?
Namaza niyet etmek; yapılan ibadetin kim tarafından hangi amaçla yapıldığının bilinmesidir. İslam dininde niyet etmenin önemi büyüktür çünkü niyet; yapılan her bir amelin kabul olması için gereklidir. Niyet; kalben yapılan bir eylemdir ve herhangi bir dile getirime gereği yoktur. Yapılan her bir amelin niyeti; kalpten geçireceğimiz düşüncedir.
Namaza Oluş Sözler
Namaza niyet ederken şu sözler söylenir;
“İkame için Allahü Ekber Allahü Ekber”
“İkame için Allahü Ekber Allahü Ekber”
“Eşhedü en la ilahe illallah ve ahdehu la şerike leh ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resulüh”
“Ya Rabbi senin rızan için nafile (kıldığımız) şu dört rekat (veya iki rekat) namaz kılıyorum”
“Ya Rabbi senin rızan için (kıldığımız) şu iki rekat (veya dört rekat) öğle (veya başka bir isim) namaz kılıyorum”
“Sübhaneke” duasından sonra “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek Fatiha Suresini okumaya başlarız
Niyetimiz bu şekilde olacaktır.
Namaza Abdest Almak Gerekli midir?
Namaza abdestsiz olarak girmek mümkün değildir ve abdest; İslam dininde temizlik olarak kabul edilir. Temizlik; imanın yarısı olarak gösterilir ve her bir müslümana temiz olmakla yükümlüdür. Aynı zamanda yapılan her bir ibadetin kabul olması için temiz olunması gerekir.
Namaza Oluş Dualar
Namaza abdest alındıktan sonra şu dualar okunur;
Euzubillahi mineşşeytanirracim Bismillahirrahmannirrahim SubhaneKellaHumme ve bihamdiKellaHumme ezhrufudhu bznebnabke hatayahu ve nefsu eza lituhe fi ehadiminhalake ya muhlikalhalaki “Ey yaratıkları yok eden!”
Euzubike ya Rabbiy min azabi hellik vekefani a’zabake fi ahrebiya ummike minnehake ya muhkeka elhakani fi emanik ya mutakellim bilhakk (27 kez)
Euzubike ya Rabbiy min azabi hellik vekefani a’zabake fi ahrebiya ummike minnehake ya muhlikalhalaki “Ey yaratıkları yok eden!”(3 kez)
Namaza Hangi Elbiselerle Girilir?
Namaza girerken; temizlik önemlidir çünkü temizlik; imanın yarısı olarak gösterilir ve yapılan her bir ibadetin kabul olması için temiz olunması gerekir. Ayn zamanda giyilen elbiselerin de temiz olması önemlidir çünkü kirli elbiselerle yapılan ibadetler kabul olmaz. Özellikle de abdest almak gerekir ve abdestin kabul olması için elbiselerin de temiz olması gereklidir.
Müslüman erkekler; necis olmayan herhangi bir elbise ile ibadetlerini gerçekleştirebilirler fakat erkeklerin; bacaklarını diz kapağına kadar örtmesi önemlidir çünkü erkeklerin avret yerleri; göbekten diz kapağına kadar olan yerler olarak gösterilir.
Müslüman kadınlar ise; necis olmayan herhangi bir elbise ile ibadetlerini gerçekleştirebilirler fakat kadınların; yüz ve elleri dışında tüm vücudunu örtmesi önemlidir çünkü kadınların avret yeri; yüz ve elleri dışında kalan tüm vücut olarak gösterilir.
Namasta Kıl Çekilir mi?
Müslüman kadınların; gebe oldukları dönemde hamilelikleri elverdiği sürece normal şartlarda ibadetlerine devam etmeleri gerekir fakat zorlandıkları veya sağlıklarının bozulduğu durumlarda istirahat etmeleri önemlidir.
Namaza Hamilelik Etkisi
Müslüman kadınların; gebe oldukları dönemde hamilelikleri elverdiği sürece normal şartlarda ibadetlerine devam etmeleri gerekir fakat zorlandıkları veya sağlıklarının bozulduğu durumlarda istirahat etmeleri önemlidir.
Kıyıkışlacık Camileri ve Mescitleri
Kıyıkışlacık ilçesinde ikamet edenler veya bu ilçede bulunan misafirler tarafından kıyıkışlacık camileri ve mescitleri aratılırken Kıyıkışlacık ilçesinin tek camisi olduğu bilinmektedir. Merkez camii olarak bilinen tek cami Kıyıkışlacık merkezde bulunmaktadır.