Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Soru: Savaşta namaz ayeti var mı? Savaşta namaz nasıl kılınır?
Cevap: Kur’an’da savaşta namazla ilgili ayetler vardır. Örneğin Bakara suresinin 238. ayetinde, namazların, özellikle de orta namazın dikkatlice kılınmasını emreder. Ahzab suresinin 39. ayetinde ise, Müslümanların düşmanla karşılaştıklarında namazı zikir olarak kılmaları gerektiği anlatılır.
Kur’an’da Savaşta Namaz Ayeti
Savaşta Namaz Nasıl Kılınır?
Müslümanlar, savaş anında düşmanla karşı karşıya geldikleri zaman da namaz kılabilirler. Bu sırada hareket ederken ya da yürüyerek kılabilirler. Zira ahir zaman peygamberi olan Hz. Muhammed (s.a.v), savaş anında düşmanla karşı karşıya geldiği zaman da namaz kıldırmıştır.
Buhari’nin rivayet ettiği bir hadiste Hz. İbni Mes’ud (r.a) şöyledir:
Rasulullah, aleyhisselam, bir gün düşmanın üzerine yürüdüğü zaman sahabeyi iki gruba ayırdı ve bir grup ile namaz kıldı. Diğer grup da ok ve mızraklarını siper olarak kullandı.
Savaşta Namazda Okunan Dualar Nelerdir?
Kur’an-ı Kerim’de savaştaki namaza özel bir dua emredilmez. Ancak genel olarak namaza başlarken Fatiha suresi okunur.
Savaşta İkame Namaz Nasıl Kılınır?
Kuran’da savaştaki namaza “ikame” denir. Allah Teala, Bakara suresi 239. ayetinde ikame namazın nasıl kılınacağını şöyle anlatır:
“Eğer korkarsanız, yürüyerek yahut savaş halinde olmaktan dolayı hemen savaşa dalmışsanız, o zaman başka bir şekilde kılın (ikame edin).”.
Savaşta Namaz Vakti Olur Mu?
İkame namaz kılındığı zaman ikinci grup savaşmak zorunda olan Müslümanlardır. Bu grup, ilk grup namazı bitirene kadar savaşa devam eder.
Hz. Ömer (r.a) da bu konuya dikkat çekmiştir. O, düşmanla karşılaştıklarında namaz vakti girmesi durumunda, düşmanla aralarına mesafe koyarak namaz kılacaklarını belirtmiştir.
Savaşta İkame Namaz Kaç Rekattır?
İkame namaz, iki rekattır. Zira Hz. İbn Mes’ud (r.a) bu konuda çok net bir bilgi vermiştir:
Ben Rasulullah’ın iki rekatlık ikame namazı kıldırdığını gördüm.
İkame Namaz Hangi Vakitlerde Kılınır?
Kuran’da ikame namaz için herhangi bir vakit şartı yoktur. Dolayısıyla öğle, ikindi veya başka bir vakit fark etmez. Müslümanlar düşmana karşı savaşa girdikleri zaman hemen ikame namaza başlayabilirler.
Savaşta Orta Namaz Nedir?
Orta namaz, Bakara suresi 238. ayetinde “namazı koruyun” şeklinde geçen ayettir. Bu ayetin özellikle savaşa dikkat çekmesi oldukça anlamlıdır.
Zira savaş ortamında yapılacak en önemli işlerden biri de namazdır.
Orta Namaz Hangi Rekat Olur?
Orta namaz hakkında çeşitli görüşler vardır. Ancak genel kabul gören görüşe göre orta namaz, akşam ile yatsı arasındaki vakitte kılınan namazdır.
Savaş Korkusu ve İkame Namaz
Savaş korku ortamında ikame namaz kılınması emredilmiştir. Hz. Ali (r.a) bu konuda şunları söylemiştir:
Savaş korkusu olduğu zaman Rasulullah (s.a.v), ikame namaza özel bir dua yapmamış ve sadece Fatiha okumuştur.
Şafii mezhebine göre de ikame namaza Fatiha’dan başka bir şey okunmaz.
İkame Namazda Hangi Sureler Okunur?
İkame namazda Fatiha suresi dışında başka sureler de okunabilir. Ancak bu surelerin kısa olması gerekir.
Kur’an’da Savaş Ayetleri
Kuran’da savaşlarla ilgili pek çok ayet vardır. Bu ayetlerin bazıları şartlı emir verirken bazıları ise doğrudan emir verir.
Savaşla ilgili ayetlerden en çok bilinenleri şunlardır:
- Bakara: 191
- Enfal: 39
- Saff: 10
- Tahrim: 9
- Nisa: 76