Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Mülk Suresi, Kuran-ı Kerim’in 67. suresi olup 30 ayetten oluşur. Mülk, hüküm ve yetki anlamına gelir. Bu surede, Allah’ın evren üzerindeki hüküm ve yetkisi hakkında ayetler yer alır. Kuran-ı Kerim’in her suresinin ayrı ayrı faziletleri vardır. Mülk Suresinin fazileti ve özelliği de Kuran-ı Kerim’de mülkün Allah’a ait olduğu vurgusudur. Mülk Suresinin 14. ayetinde Allah’ın bilgisi ve kudreti hakkında bilgi verilmektedir.
Mülk Suresi Okunma Fazileti
Mülk Suresinin okunması, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilmiştir. Bu sureyi okuyan kimse, Allah’ın kendisini azap ve ceza vermeden cennete götüreceğini umar. Mülk suresi okunduğunda, Allah (c.c.) Arş’ında oturur ve onu okuyan kimseyi övüp, meleklerine okumasını emreder. Mülk suresi okununca, arşın sultanı olan Allah (c.c.) ile kul arasında yüz hadis mesafesi vardır. Mülk suresi okuyan kimse, bir hadis sahihinde belirtildiği gibi, ölüm meleği Azrail (a.s.)’den rıza alır.
Mülk Suresi Okunma Zamanları
Mülk Suresinin okunması için herhangi bir zaman sınırlaması yoktur. Ancak özellikle şu zamanlarda okunması tavsiye edilmiştir:
- Herhangi bir vakit namazından sonra
- Akşam namazından sonra
- Yatsı namazından sonra
- Cenaze namazından sonra
- Öğle ve ikindi namazları arasında
- Namaz kılınırken
- Hac ve umre sırasında
- Abdest alırken ve abdest bozulunca
- Ölüm anında ve mezarın başında
- Ve en önemlisi de her gece yatmadan önce okunması tavsiye edilmiştir.
Mülk Suresinin Okunmasıyla İlgili Hadisler
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Mülk Suresini okuyan kimseyi şöyle müjdelemiştir:
- Mülk suresi okuyan kimse, ölüm meleği Azrail (a.s.)’den rıza alır.
- Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Mülk suresini öyle okuyordu ki “Bismillahirrahmânirrahîm” kelimelerinin sayısını bildim, başını elleri arasına aldı, hafifçe secdeye kapandı ve bu süre ile azap eden ve azap edeceği günden korkutmuş olan Allah’a hamd etti.
- Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hanımlarından Hz. Zeynep (r.a.)’den rivayet edildiğine göre, Rasûlullah (s.a.v.) Mülk suresini okuduğu zaman “Bütün mahlûkatını azap etmekten men eden, indirdiği kitapla ümmetini azaptan uzaklaştıran Allah’a hamdolsun” diye dua etti.
- İbni Mes’ud (r.a.)’dan: “Rasulullah (s.a.v.)’in şöyle buyurduğunu işittim: ‘Kuran’dan bir sure vardır ki, bir adamın onu okumasına engel olmadıkça ona şefaat eder. O sure, ‘Beni Ta Ha’dan çıkarın!’ diye devam edip duruyordu.’” buyurdu. Bunun üzerine İbni Mes’ud (r.a.): “O sure ‘Mülk’ sure’sidir.” dedi.
Namazdan Sonra Mülk Suresi Okunur? Mülk Suresinin Okunuşu ve Anlamı
Tavsiye edilen zamanlar arasında akşam ve yatsı namazlarından sonra okumak da vardır. Özellikle Peygamber Efendimiz’in “Kim akşam be yatsı namazından sonra ‘Mülk’ suresini okursa, kendisine dehşetli bir azapla korkutmuş olan Allah’a hamd eden ve mahlukatına azap etmekten men eden Allah’a sığınmış olur.” şeklindeki hadisi şerifinden de anlaşılacağı üzere akşam ve yatsı namazlarından sonra okunması tavsiye edilmiştir.
Mülk Suresinin Okunuşu
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ
تَبَارَكَ الَّذِي بِيَدِهِ الْمُلْكُ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُّورُ
الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ طِبَاقًا مَّا تَرَىٰ فِي خَلْقِ الرَّحْمَـٰنِ مِنْ فَطَرَةٍ
فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَىٰ مِنْ فُطُورٍ
ثُمَّ ارْجِعِ الْبَصَرَ كَرَّتَيْنِ يَنْقَلِبْ إِلَيْكَ الْبَصَرُ خَاسِئًۭا وَهُوَ حَسِيرٌ
وَلَقَدْ زَيَّنَّا السَّمَآءَ الدُّنْيَا بِمَسَٰبِيحَ وَجَعَلْنَا سُرُجًۭا لِلْمُؤْمِنِينَ
وَقَدْ أَنذَرْهُمْ مَّا يُخَوِّفُهُمْ لِيَرْتَدُّوا إِلَىٰ رَبِّهِمْ بِقُلُوبٍۢ مُنِيبَةٍ
إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا أَعْمَالَهُمْ كَرَمَادٍۢ اشْتَدَّتْ بِهِ الرِّيَاحُ فِي يَوْمٍۢ عَاصِفٍۭ
لَّا يَقْدِرُونَ عَلَىٰ شَىْءٍۢ مِّمَّا كَسَبُوا ۚ ذَلِكَ هُوَ الضَّلَالُ الْبَعِيدُ
أَلَمْ تَرَىٰ أَنَّ اللَّهَ خَلَقَ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ إِنْ يَشَآ يُذْهِبْكُمْ وَيَأْتِ بِخَلْقٍۢ جَدِيدٍۢ
وَلَنْ يَأْبُوٓا۟ اللَّهُ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
وَيَوْمَ يَقُومُ الْمَلَائِكَةُ صَفًّۭا ۖ لَّا يَتَكَلَّمُونَ إِلَّا مَنْ أَبِمَنْهُ ۖ ذَلِكَ الْيَوْمُ الْحَقُّ ۚ فَمَن شَآءَ اتَّخَذَ إِلَىٰ رَبِّهِۦ مَئَابًۭا
إِنَّآ أَنذَرْنَـٰكُمْ عَذَابًۭا قَرِيبًۭا يَوْمَ يَنظُرُ الْمَرْءُ مَا قَدَّمَتْ يَدَهُ ۖ وَيَقُولُ الْكَافِرُ يَا لَيْتَنِي كُنْتُ تُرٰبًۭا
Mülk Suresinin Anlamı Nedir?
Mülk Suresinin anlamı Kuran-ı Kerim mealleri arasında farklılık gösterse de geneli şöyledir:
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
1. Her türlü egemenlik elinde bulunan Allah, her şeye gücü yetendir.
2. O, ölümü ve hayatı yarattı ki, hanginizin daha güzel ameller yapacağını deneyip görecektir. O azizdir, çok bağışlayandır.
3. O, yedi göğü tabaka tabaka yarattı; sen Rahman’ın yaratışında hiçbir uygunsuzluk görmezsin.
4. Gözünü çevir bak, bir çatlak görebiliyor musun?
5. Sonra gözünü iki defa daha çevir, bak gözün sana hiçbir şekilde geri dönmeyecek, o çok mahzun ve perişandır.
6. Andolsun ki biz yakın semayı lambalarla süsledik ve onları şeytanlardan koruduk; işte bu da Rabb’in aziz ve alim olmasının bir delilidir.
7. Rabbinin huzuruna çıkarılacaklar için alev alev yanan ateşler var; oraya atılacaklar da sıkıntılı bir durumdadırlar.
8. Orada küfrü yüzünden feryat edeceklerdir; fakat artık oraya girmeleri emredilmez ve kendilerine bir şey ikram edilmez.
9. Değil mi ki daha önce sizinle aynı hizada olanlar arasında,” Nedir sizin bu inanmamanız?” diye sorulacaktır?
10. O zaman da size şöyle denilecektir: “Bu sizi sürekli yalanladığınız şey.”
11. Ancak Rabbinizden bir rahmet ve bir ikram olarak sizden istenen şeyler verilecektir; işte bu da sizin işlediğiniz amellere bağlıdır.”
12. Şüphesiz Rabbinizden korkan kimseler için hiç beklemedikleri yerlerden rızık verilir; işte bu da onların dünyadaki kötü amellerinden dolayı yaşadıkları sıkıntılı hayatın intikamıdır.
13. Ey insanlar! Siz Rabbinize karşı aldanmayın; O sizi ta ilk yarattığı günden beri görüp gözetmektedir; o gününüzü görüp geçirmektedir.” 14. Ey insanlar! Siz Rabbinize karşı gelmekten sakının; O sizi ta ilk yarattığı günden beri görüp gözetmektedir; o gününüzü görüp geçirmektedir.” 15. Ey insanlar! Siz Rabbinize karşı gelmekten sakının; O sizi ta ilk yarattığı günden beri görüp gözetmektedir; o gününüzü görüp geçirmektedir.” 16. Siz ey kafirler! Rabbinizden inmiş bir azap veya kıyametin size gelmesinden emin misiniz? Rabb’iniz sizi helak ettikten sonra yerinize başka bir kavmi getirecektir ki bu da sizin hiç bilemeyeceğiniz bir şeydir.” 17. Siz ey kafirler! Rabbinizden inmiş bir azap veya kıyametin size gelmesinden emin misiniz? Rabb’iniz sizi helak ettikten sonra yerinize başka bir kavmi getirecektir ki bu da sizin hiç bilemeyeceğiniz bir şeydir.” 18. Siz ey kafirler! Rabbinizden inmiş bir azap veya kıyametin size gelmesinden emin misiniz? Rabb’iniz sizi helak ettikten sonra yerinize başka bir kavmi getirecektir ki bu da sizin hiç bilemeyeceğiniz bir şeydir.” 19. İman edip salih ameller işleyenler için de sonsuz nimetler vardır; işte bu da Rabbin çok bağışlayıcı olduğundandır.” 20. İman edip salih ameller işleyenler için de sonsuz nimetler vardır; işte bu da Rabbin çok bağışlayıcı olduğundandır.” 21. Ey insanlar! Siz Rabbinize karşı gelmekten sakının; O sizi ta ilk yarattığı günden beri görüp gözetmektedir; o gününüzü görüp geçirmektedir.”