Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Namaz, müslümanların günde beş vakit kıldıkları, ibadet ve dua anlamına gelen bir kelimedir. Her müslümanın hayatında önemli bir yer tutan namaz, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve ona inanan sahabelere (r.a) ilk olarak miraç gecesinde farz kılınmıştır.
Miraç gecesinde farz kılınan ve yüce Allah’ın huzurunda kılınan ilk namaz 2 rekatlık zamanla 50 rekatlık olarak yüce Allah tarafından emredilmiştir. Her rekatta Fatiha suresi ve başka bir sure okunarak, ibadet niyeti ile yapılan namaz, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakitte yapılır. Müslümanlar dünya hayatında her an kendilerine hatırlatılan ve sürekli olarak yüce Allah’ın huzurunda olduklarını hissettiren bu ibadeti, ahirette de cennette huzur içinde kılacaklardır.
Namaz, müslümanların günde beş vakit kıldıkları, ibadet ve dua anlamına gelen bir kelimedir. Her müslümanın hayatında önemli bir yer tutan namaz, Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve ona inanan sahabelere (r.a) ilk olarak miraç gecesinde farz kılınmıştır.
Miraç gecesinde farz kılınan ve yüce Allah’ın huzurunda kılınan ilk namaz 2 rekatlık zamanla 50 rekatlık olarak yüce Allah tarafından emredilmiştir. Her rekatta Fatiha suresi ve başka bir sure okunarak, ibadet niyeti ile yapılan namaz, sabah, öğle, ikdi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakitte yapılır. Müslümanlar dünya hayatında her an kendilerine hatırlatılan ve sürekli olarak yüce Allah’ın huzurunda olduklarını hissettiren bu ibadeti, ahirette de cennette huzur içinde kılacaklardır.
Namaz: Dinimizin Direği
“Namaz dinin direğidir.” (İbn Mâce, Fitan 34) buyuran Peygamber Efendimiz (s.a.v), “İnsanların en hayırlısı, insanların en çok istifade ettiği ve en az eziyet ettiği kişidir.” (Beyhakî, Şuab el-İmân, 3/322) buyurarak da namazın önemini bizlere bildirmiştir. Yüce Allah’ın bizlere sunduğu bir lütuf olan namaz sayesinde kulluk görevimizi yerine getiririz. Namaz sayesinde ruhumuzu arındırır ve kalbimizi huzura erdiririz. Namazı vaktinde kılanlar cennette huzur içinde kalacaklardır.
Namazla İlgili Esmâül Hüsna Sureleri
Namaza başlamadan önce abdest almak şarttır. Abdest alırken yüce Allah’ın şu isimlerini anarak abdest alabiliriz:
- Bismillahirrahmânirrahîm (Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.)
- Eşhedü en lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke lehû lehü ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh (Allah’tan başka ilah yoktur. O tektir. Ortağı yoktur. Hz. Muhammed onun resulüdür.)
- Allâhümme ec’alnî minettâvvâbîn ve ec’alnî minel-mütevehhihîn (Ey Allah’ım beni tevbe edenlerden eyle! Beni temizlenenlerden eyle!)
- Sübhaneke-Allahümme ve bihakmike ve teşahhelükâ bî ezâbik (Ey Allah’ım! Seni hamd ile tesbih ederim. Hükmün haktır. Azabından sana sığınırım.)
Yüce Allah’ın şu esmaül hüsna isimlerini de namazdan önce okuyabiliriz:
- Ya Vedud (Sevgi sahibi)
- Ya Muntaqım (Öc alan)
- Ya Rahmân (Merhamet eden)
Yüce Allah’ın bu isimlerini okuyarak namaza başlayabiliriz.
Namaz Sureleri
Müslümanların beş vakit kıldıkları namazlarda okunan sureler şöyledir:
- Sabah Namazında Okunan Sureler: Fatiha suresi ve en zekr suresi
- Öğle Namazında Okunan Sureler: Fatiha suresi ve dilediğiniz başka bir sure
- Akşam Namazında Okunan Sureler: Fatiha suresi ve enlâhk suresi ya da dilediğiniz başka bir sure
- Yatsı Namazında Okunan Sureler: Fatiha suresi ve enbya suresi ya da dilediğiniz başka bir sure
- İkindi Namazında Okunan Sureler: Fatiha suresi ve dilediğiniz başka bir sure
Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) okuduğu sureler hakkında bilgiler şu şekildedir:
- Peygamber Efendimiz sabah namazında “Zekr” suresini okurdu.
- Peygamber Efendimiz ikindi namazında “Fatiha” suresinden sonra dilediği kadar okur sonra da “Mürselat” suresini okurdu.
- Peygamber Efendimiz akşam namazında “Fatiha”dan sonra “İhlâs” suresini üç kere okurdu.
- Peygamber Efendimiz yatsı namazında “Fatiha”dan sonra “İhlâs” suresini üç kere okurdu.
Namazın Faydaları
Kılınan her bir namaza on kat sevap yazılır. Yani sabah namazının sevabı on kat yazılırken öğlenin de on katı yazılır bu şekilde devam eder. Aynı zamanda her kıldığımız rekatta günahlardan arınmış oluruz.
- Miraç gecesinde yüce Allah’ın huzurunda kılınan ilk namazda Peygamber Efendimiz’in buyurduğu gibi “Namaz dinin direğidir.” diyerek yüce Allah’a olan kulluk görevimizi yerine getirmiş oluruz.
- Peygamber Efendimiz’in şöyle buyurduğu gibi: “Sizin cennete en yakın olduğunuz zaman secde halindeyken Allah’a dua etmeniz için elinizden geleni yapınız.” (Müslim, Salât 236) hadisi şeriflerinden de anlaşılacağı üzere secde halinde yapılan dualar makbul olur. Bu da demektir ki ne kadar çok secde o kadar çok dua demektir.
- Kıyamet günü ilk hesaba çekilecek olan amellerimiz namaza göre olacaktır. Namaza dikkat edenlerin diğer amellerine de dikkat ettikleri anlaşılacaktır.
Namazın Farzları
Peygamber Efendimiz’in bizlere gösterdiği yoldan giderek yaptığımız her ibadette olduğu gibi namazda da Peygamber Efendimiz’in gösterdiği şekilde kılmamız gerekir.
- Niyet: Niyetsiz yapılan hiçbir ibadet geçerli değildir. Bu nedenle de namaza başlamadan önce niyet etmemiz gerekir. Niyet içimizde geçirdiğimiz bir düşüncedir. Dışarıya vurum yapmamıza gerek yoktur. Abdest aldıktan sonra “Ya Rabbi senin rızanı kazanmak için şu anda öğle namazının farzasını eda etmeye niyet ettim.” diye içimizden geçirerek niyet etmiş oluruz.
Niyetten sonra şu farzları yerine getirmemiz gerekir:
- Ağız Kapatmak: Erkeklerin ağız kapaklarının kapalı olması gerekirken kadınların ağız kapaklarının açık olması gerekir.
- Dört Rekat Niyet Etmek: İkindi ve öğle namazı dört rekattır bu nedenle dört rekata niyet ederiz.
- Ellerin Bağlanması: Namaza başlarken ellerimizi bağlamamız gerekir.
- Kıyam: Kıyam ayakta durmak demektir. Dört rekatlı farzlarda kıyam etmemiz gerekirken iki rekatlı sünnetlerde kıyam etmemiz gerekmez.
- Tahiyyat Oturuşu: İki rekatlı oturuşumuzda tahiyyat oturuşunu yapmamız gerekir.
- Tahiyyat Duası Okumak: Tahiyyat duasını okumamız gerekir.
- Sellem İki Tarafa Bakmak: Selam verirken sağa sola bakmamız gerekir.