Namaz Sureleri Anlamı

Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.

Fatiha Sûresi (Açılış) Medine’de inmiştir ve 7 âyettir.

Anlamı: Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Hamd, âlemlerin Rabbi, Rahmân ve Rahîm olan Allah’a aittir. Din gününün sahibidir. (Ey Allah’ım!) Yalnızca Sana kulluk eder ve yalnızca Senden yardım dileriz. Bizi doğru yola ilet, Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna; gazaba uğrayanların ve sapıkların yoluna değil.

Bakara Sûresi (İnek) Medine’de inmiştir ve 286 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Mîm. Bu, kendisinde şüphe olmayan Kitap’tır. O, takva sahipleri için bir hidayettir. Onlar, gayba iman ederler, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan infak ederler. Senin rabbin insanları bir tek nefisten yarattı. Ondan eşini (Havva’yi) var etti. Her ikisinden de pek çok erkek ve kadın yaydı. Takva sahibi olun, Allah’a (o) kulluk edin ki kendisinden yardımlar dilediğiniz o Allah’tır. O sizi ana babanızdan tanımadığınız dillerde ve renklerde yarattı. Hayat süreniz içerisinde O’na ortak koştuğunuz şeylerde ilah yoktur. O’na ortak koşanlar elbette kurtuluşa eremezler. Kendinizin ve başkalarının aleyhine de olsa adaletle şahitlik edin. Şahitliği Allah rızası için yapın; eğer birini kayıracaksanız bile adaletle kayırın. İşte bu sizin için daha iyidir. Allah’a kulluk edin, aklınıza gelen her şeyi Allah’a tevdi edin. Eğer inanmıyorsanız (bilin ki) işte o gün (kıyamet günü), Rabbiniz size gökyüzünden alevler yağdıracak ve sizi yerin dibine geçirecek ateşten bir azap verecektir. O gün hiçbir şeyden fayda göremezsiniz. Hani o zaman ben size hidayeti vermiştim, şimdi ben de sizi unuttum deriz. Siz de kendi günahlarınızdan başkalarını sorumlu tutamazsınız. Kimse kimsenin günahını yüklenmez. Eğer ağır bir yük yüklü olup da, onu taşıyan biri dahi başka birini bulursa ona yükletilmeye çalışılmaz.

Al-i İmrân Sûresi (İmrân Ailesi) Medine’de inmiştir ve 200 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Mîm. Allah’tan başka ilah yoktur, kıyamet günü de O’na döndürüleceksiniz.

Nisâ Sûresi (Kadınlar) Medine’de inmiştir ve 176 âyettir.

Anlamı: Ey insanlar! Rabbinizden korkun; sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini (Havva’yi) var eden, her ikisinden de pek çok erkek ve kadın yaydığı Allah’tan korkun! Adına Allah’tan dileklerde bulunduğunuz o Allah’ın hakkını gözetin; akrabalık bağlarını da gözetin! Şüphesiz Allah, sizin üzerinize sürekli gözetleyicidir.

Mâide Sûresi (Meyvalar) Medine’de inmiştir ve 120 âyettir.

Anlamı: Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı temiz şeyleri harcamayın; isyan sayılan şeylere yönelmeyin; çünkü Allah isyan edenleri sevmez.

En’âm Sûresi (Hayvanlar) Mekke’de inmiştir ve 165 âyettir.

Anlamı: Hamd, gökleri ve yeri yaratan, karanlıkları ve aydınlıkları halkeden, sonra inkâr edenler O’na eşitler koşmaktadırlar.

A’râf Sûresi (Yükseklik) Mekke’de inmiştir ve 206 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Mîm, Sâd; bu kitap mübarek bir Kitap’tır; umulur ki siz onu kabul edersiniz.

Tevbe Sûresi (Tövbe) Medine’de inmiştir ve 129 âyettir.

Anlamı: Allah’a ve ahiret gününe iman etmeyenler Allah’ın Resulüne düşmanlık edenler de doğru yola erişemezler.

Yûnus Sûresi (Yunus) Mekke’de inmiştir ve 109 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Râ; bu Kitap aziz ve hikmetli Allah’tandır.

Hûd Sûresi (Hûd) Mekke’de inmiştir ve 123 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Râ; bu Kitap aziz ve hikmetli Allah’tandır.

Yûsuf Sûresi (Yusuf) Mekke’de inmiştir ve 111 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Râ; bu Kitap aziz ve hikmetli Allah’tandır.

Râ’d Sûresi (Gök Gürültüsü) Mekke’de inmiştir ve 43 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Râ; bu Kitap aziz ve hikmetli Allah’tandır.

Ibrâ Sûresi (İbrahim) Mekke’de inmiştir ve 52 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Râ; bu Kitap aziz ve hikmetli Allah’tandır.

Hicr Sûresi (Hicr) Mekke’de inmiştir ve 99 âyettir.

Anlamı: Elif, Lâm, Râ; bu Kitap aziz ve hikmetli Allah’tandır.

Nahl Sûresi (Arılar) Mekke’de inmiştir ve 128 âyettir.

Anlamı: Hamd, göklerde ve yerde olan her şeyin Rabbi olan Allah’a aittir; O mutlak hükümranlık sahibidir. Kendisine hiçbir ortak yoktur; hiçbir ilah yoktur, yüceliği engin merhametiyle sınırsızdır.

Bunlar en iyi bildiklerimizdir; bilmediğimiz daha çok şey vardır.


Sübhânellah… Fâtiha'yı okuduktan sonra ne kadar da huzur buluyordum…


Fâtiha'yı okuduktan sonra bu kadar huzur bulmamın sebebi ne?


Evet sevgili kardeşim! Fâtiha Sûresi'nde geçen her kelimenin bir anlamı var. Bu anlamların içindeki derinliği biz fark etmesek de Yüce Allah'ın bizden istediği gibi huzurlu olmamızı sağlıyor.


Fatiha'nın sırlarını öğrenmek istiyorum!


Fatiha'nın sırları nedir?


Kuran-ı Kerim'de en çok okunan ayetlerden biri olan Fâtiha'nın sırları da oldukça fazladır. Her ayetinde farklı anlamlar gizlidir. Aşağıda Fâtiha'nın sırlarını sizler için derledik.


1- Fatiha'da geçen ilk kelime: Elhamdülillah…


Fatiha'nın ilk ayetinin anlamı nedir?


Fâtiha Sûresi'nin ilk ayeti olan “Elhamdülillâhi Rabbil Âlemîn” ayeti kelimesi kelimesine şu şekilde tercüme edilmektedir: “Hamdu senalar âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.”


Elhamdülillah ne demek?


Kuran-ı Kerim’in ilk ayeti olan “Elhamdülillah” kelimesindeki “hamd” kelimesinin anlamı şudur: “Nankörlükten uzak olarak hamd etmek.” “Allah” ise “şükredilmesi gereken” anlamına gelmektedir. Yani “Elhamdülillah” derken aslında “Nankörlükten uzak olarak şükredilmesi gereken Rabbimize hamd olsun.” demiş oluyoruz.


Fatiha'daki Elhamdülillah ayeti hangi konudan bahsediyor?


Kuran-ı Kerim’in ilk ayeti olan Elhamdülillah ayeti ile Yüce Allah bizim şu konulardan bahsediyor:

  • Eşyayı yaratanın Allah olduğu
  • Bize düşen görevin yalnızca şükretmek olduğu
  • Bütün alemlerin Rabbi olan Yüce Allah’ın her şeyden haberdar olduğu
  • Bütün alemlerin Rabbi olduğu için bizden yalnızca kendisine kulluk etmemizi istediği

Fatiha'daki Elhamdülillah ayetinin fazileti nedir?


Kuran-ı Kerim’in ilk ayeti olan Elhamdülillah ayetinin fazileti hakkında Hazreti Ömer şöyle rivayet etmektedir: “Bir gün Resulullah (s.a.v.)’in yanında oturuyordum. Bununla birlikte gökten bir ses işittik. O ses bize bu ayetin nazil olduğunu bildirdi.” (Buhârî)


2- Fatiha'da geçen ikinci kelime: Rabbil Âlemîn…


Rabbil Âlemîn ne anlama geliyor?


Scroll to Top