Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Namaza başlamak istiyorum ama başlayamıyorum diyorsanız, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Günümüzde pek çok Müslüman bu sıkıntıyı yaşıyor. Ancak her gün Allah’a yeminler eden ve O’nun nimetlerine şükreden bir Müslüman olarak kıyamet günü pişmanlık yaşamamak için namaza bir an önce başlamalısınız. Peki, namaza nasıl başlamalı? Namaz kılmaya başlarken nelere dikkat etmelisiniz? Ve en önemlisi, namaz kılmaktan nasıl keyif alırsınız? İşte cevapları…
Namaza Başlamak İstiyorum Ama Başlayamıyorum
İçinde bulunduğumuz çağın getirdiği zorluklar ve yaşamış olduğumuz ağır sınavlar, Müslümanların namaz gibi vazifelerini yerine getirmelerini zorlaştırıyor. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de; “İnananlar felah bulmuşlardır. Onlar ki, namazlarını huşu ile kılarlar.” (Mü’minun Suresi, 1-2) buyuruyor. Bu ayet ışığında düşünecek olursak; namazını huşu içinde kılan ve Allah’tan korkan bir Müslüman için dünya ve ahiret hayatı ne kadar da güzel olur değil mi?
Bu durumda ise sorulması gereken soru şu: İnanıyor ve Müslümansanız, neden namaz kılmıyorsunuz? Bu konu üzerine yapılmış pek çok araştırma var. Ancak bu araştırmaların ana ekseni; inanan ama namaz kılmayan Müslümanların asıl nedenlerinin öz benlikleriyle ilgili olduğu yönünde. Yani aslında kalben ve ruhen hazır olan Müslümanların, bir türlü içsel huzuru yakalayamadıkları ve bu nedenle namaza başlayamadıkları düşünülüyor. İçsel huzuru yakalayamadıkları için de namaza başlayamıyorlar.
Namaza başlamak istiyorum ama başlayamıyorum diyorsanız, bu konu üzerine biraz derinleşmek ve psikolojik boyutuyla namaz kılmaya başlamak konusunu incelemek faydalı olacaktır. Psikolog Merve Zeynep Kalaycı’nın konuyla ilgili görüşlerini aşağıda paylaşıyoruz:
İnanan ama namaz kılmayan Müslümanlar, genellikle öz benlikleri ile toplumun kendilerinden beklediği benlik arasında bocalayıp kalmışlardır. Öz benlikleri iman eden bir Müslümandır; ancak yaşadıkları hayat tarzı toplumun beklentileri ile örtüşmediği için hem toplumun beklentilerine uygun bir hayat yaşama kaygısı taşırlar hem de öz benliklerini yansıtan inançlarını yaşamak isterler. Bu iki benlik arasında yaşanan çatışma; kaygı, suçluluk, baskı, çaresizlik gibi olumsuz duygulara yol açar. İç huzursuzluğu yaşayan inanan ama namaz kılmayan Müslümanlar genellikle korktukları için değil, gönüllerinden geçmediği için namaz kılmazlar. Kendilerini öyle şartlandırmışlardır ki; ‘namaz kılmak zor’ gibi bir algıya sahiptirler. Bu yüzden de kendilerini hem fiziksel hem de ruhsal anlamda namaza hazır hissedemezler.
Namaza başlamak istiyorum ama başlayamıyorum diyorsanız, ilk adım olarak içinizdeki huzursuzluğu gidermek için öz benliğinizle yüzleşmeli ve toplumun beklentileri ile öz benliğinizin örtüşmediği alanları tespit etmelisiniz. Sonrasında ise kendinize bu alanlardaki beklentileri karşılamanın bir yolunu bulmalı ve öz benliğinizle örtüşen bir hayat tarzına geçiş yapmalısınız.
Namaza Başlarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Namaza başlarken dikkat edilmesi gereken en önemli husus elbette ki niyet etme meselesidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de hadis-i şeriflerinde bu konuya vurgu yapmıştır. Niyet, amellerin en önemli şartıdır. Ameller niyetlere göredir. Bu nedenle; neyi neden yaptığımız çok önemlidir.
İmam Gazali’ye göre; niyetin manası; insanın, kalbinin derinliklerinde hissettiği ve ruhunun en yüce sıfatlarından biri olan iradesinin işaret ettiği bir anlamdır. Bu bağlamda niyet; sadece dil ile yapılan bir eylem değil, insanın özüdür. Diğer yandan niyet; ruhu yücelten bir eylemdir. Bu nedenle de niyet; amellerin en üstünde yer alır.
Peki, niyet etmeyi nasıl yapmalısınız? Namaza başlamadan önce kalpten geçirmelisiniz. Yani ‘bu namazı Allah rızası için kılıyorum’ demelisiniz. Bunun için tek yapmanız gereken; kalbinizin derinliklerinden gelerek bu kelimeleri duymanızdır.
Peki, sadece niyet etmek yeterli mi? Elbette ki hayır. Niyet ettikten sonra diğer şartları da yerine getirmelisiniz. Namazın vacipleri vardır ve bunların tam anlamıyla yerine getirilmesi de gerekmektedir. Namazın farzlarını yerine getirdikten sonra niyet edip abdest aldıysanız artık o namazı kılabilirsiniz.
Niyetle Başla
- Niyet Et! Namazı Allah rızası için kılacağınızı kalpten geçirin.
- Abdest Al! Namazdan önce abdest almalısınız.
- Farzları Yerine Getir! Namazın farzlarını yerine getirin.
- Kıl! Namazınızı artık kılabilirsiniz.
Namaza Başlarken Kendimi Nasıl Motive Edebilirim?
Namazı öğrenip doğru şekilde kılmayı başardıysanız, artık geriye tek şey kaldı: Namaza devam edebilmek! Yani hiç ara vermeden düzenli bir şekilde devam etmek… Ancak düzenli şekilde devam edebilmek her zaman bu kadar kolay olmuyor. Günlük hayat koşuşturması içinde kendinizi namaza veremediğinizi hissediyorsanız, kendinizi motive etmenin yollarını aramalısınız.
Pozitif Bir Dille Konuşun
Motive olmanın en önemli yolu; kendinize ve zihninize olumlu sözler söylemektir. Negatif düşünceler, insanın motivasyonunu düşüren en büyük etkenlerden biridir. Pozitif düşünmek ise motivasyonunuzu arttırır.
Kendinizi pozitif bir dille motive etmek için ilk olarak zihninizi sakinleştirmelisiniz. Bunun için nefes egzersizleri yapabilir ya da meditasyon tekniklerini kullanabilirsiniz. Sonrasında ise kendinize pozitif cümleler kurmalısınız. Örneğin; “Namaz kıldığım için kendimi çok iyi hissediyorum” gibi cümleler kurarak kendinizi motive edebilirsiniz.
Görselleştirin
Meditasyon teknikleri arasında yer alan görselleştirme tekniği; zihinsel ve fiziksel motivasyon yaratma konusunda oldukça etkili bir yöntemdir. Görselleştirme tekniği ile zihninizi ve bedeninizi sakinleştirerek odaklanabilir ve hedeflerinize ulaşmak için ihtiyacınız olan motivasyonu bulabilirsiniz.
Görselleştirme tekniğini uygularken kendinizi rahat bir ortamda bulundurun. Sonrasında gözlerinizi kapatın ve derin nefesler alarak zihinsel olarak sakinleşmeye çalışın. Zihninizi boşaltmaya çalışırken kendinizi istediğiniz bir ortamda hayal edin. Örneğin; sahilde yürüyüş yaparken ya da güneşin batışını izliyorken… Sonrasında bu hayali canlandırmaya çalışarak tüm ayrıntılarıyla görselleştirin.
Bunu yaparken zihninizi olumsuz düşüncelerden arındırmaya çalışmalı ve tüm odaklanmanızı görselleştirmeye vermelisiniz. Vücudunuzda hissettiğiniz olumsuz duyguları fark ettiğinizde nefes alıp vermeye odaklanarak huzuru bulmalısınız. Zihinsel ve fiziksel olarak bu şekilde sakinleştiğinizde ise içsel motivasyonunuzu bulmuş olacaksınız.
Küçük Hedefler Belirleyin
Büyük hedefler belirlemek heyecan verici olsa da bazen motivasyon kaynağı olmaktan çok kaygı kaynağı haline gelebiliyor. Bu nedenle küçük hedefler belirlemek daha etkili bir yöntem olabilir.
Kendinize küçük hedefler belirleyerek büyük hedeflerinizi tamamlamaya doğru ilerleyebilirsiniz. Örneğin; ilk olarak günde 5 dakika namaz kılmayı hedefleyin. Zamanla bu süreyi 10 dakikaya çıkartabilir ve böylece günde 15 dakikalık hedeflere ulaşabilirsiniz.
Ödüllendirin
Kendinizi ödüllendirerek motivasyonunuzu arttırabilirsiniz. Küçük hedeflerinizi tamamladığınızda kendinize küçük ödüller vererek motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.
Örneğin; gün içerisinde 15 dakikalık süreyle namaz kıldığınızda kendinize sevdiğiniz bir tatlıyı ya da akşam arkadaşlarınızla gitmek istediğiniz bir mekânda yemek yemeyi ödül olarak verebilirsiniz.
Namaz Kılmak İstiyorum Nasıl Başlayabilirim?
Namaza başlamak istiyorum ama başlayamıyorum diyorsanız, artık erteleme sürecine son vermeli ve hemen şimdi başlamalısınız! Bunu yapabilmek için öncelikle niyet etmeli ve abdest almalısınız.
Öğrenmeye Başlayın
Peygamber Efendimiz (s.a.v) “İlim öğrenmek her Müslümalev erkeğe de kadına farzdır.” buyurmuştur. Yani her Müslüman’ın farz olan ibadetlerini yerine getirebilmesi için ilim öğrenmesi gerekir.
Buna göre; ibadetlerinizi yerine getirmek için onları nasıl yapacağınızı öğrenmelisiniz. İlk adım olarak internetten ya da kitaplardan, namaz kılmanın nasıl olduğunu öğrenebilirsiniz.
Uygulamalı Kılın
Öğrendikten sonra uygulamalı olarak da kılmalısınız ki doğru şekilde yapmayı öğrenebilirsiniz.
Düzenli Olun
Düzenli olmaya çalışarak devam ettiğiniz takdirde zamanla alışkanlık haline gelecektir.
Sonuç Olarak
Namaza başlamak istiyorum ama başlayamıyorum diyorsanız, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Günümüzün zorlu koşulları ve yaşamış olduğumuz sınavlar içinde pek çok Müslüman aynı sıkıntıyı yaşıyor.
Ancak hiç ertelemeyin! Namaza hemen şimdi niyet edin, abdest alın ve namaza başlayın! Düzenli devam etmeye çalışarak zamanla bu eylemi alışkanlık haline getirip hayatınıza sokun!