Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
İnsanların uzun bir süre ayakta kalması, sıkışık bir ortamda bulunması, bir şeylere odaklanmaya çalışması, sıcak ortam, enerji eksikliği ve yorgunluk gibi durumlar insanı uykulu yaparak esnetebilir. Beynin yetersiz oksijen alması, tansiyon düşüklüğü ve oksijen azlığı da esnemeye sebep olabilir. Ayrıca ruhsal olarak stresli ve gergin olmak da kişiyi esnetir.
Namaz, bir müslümanın günlük hayatının en önemli parçasıdır. Gün içerisinde 5 vakit tekrarlanan bu ibadet, birçok açıdan ruhsal ve fiziksel faydaları beraberinde getirir. Ancak bazı insanlar namaz kılarken çok fazla esnerler. Bu durum hem kişinin kendisi için hem de etrafındaki diğer kişiler için dikkat dağıtıcı olabilir. Peki namazda çok esnemek ne anlama gelir? Tıbbi bir problemin belirtisi midir?
Namazda Çok Esnemek Nedir?
Namaz kılarken vücudun birçok kası bir arada kullanılır. Kişinin dua okuması için sesi açması ve güzel bir sesle okuması da vücuttaki kasların hareketini gerektirir. Yani namaz vücudun birçok kasının çalışmasını gerektirir. İbadet boyunca kaslar da tıpkı vücudun diğer bölümleri gibi oksijene ihtiyaç duyar. Namaz kılınırken, tıpkı herhangi bir fiziksel aktivitede olduğu gibi kaslarınız oksijen almak için beyinden sinyaller alır. Bu sırada beynin oksijen talebi artar ve oksijenin beyne ulaşması için solunum hızlanır. Beynin ihtiyaç duyduğu oksijeni alabilmesi için kan akışı artar ve bu sırada kan basıncı yükselir. Namaz boyunca kasların çok fazla oksijene ihtiyaç duyması, birçok insanda esneme hissini yaratır.
Esneme sırasında ağız sonuna kadar açılır ve ciğerlerdeki hava bir nebze dışarı atılarak yeni hava alınır. Bu sırada vücuda ısıtılan kan tekrar kalbe dönmeden akciğerlere ulaşır ve akciğerlerdeki kan deoksijene doyarak tekrar vücuda verilir.
Namazda Çok Esnemek Neden Olur?
Uzun bir süre ayakta kalmak, sıkışık bir ortamda olmak, bir şeylere odaklanmaya çalışmak, sıcak ortamda bulunmak, enerji eksikliği ve yorgunluk gibi durumlar insanı uykulu yaparak esnetebilir. Vücudun yorgun olması da kasların çok fazla çalışması gerektiği anlamına gelir. Bu da demektir ki kaslarınızın oksijene ihtiyacı vardır. Beynin yetersiz oksijen alması, tansiyon düşüklüğü ve oksijen azlığı da esnemeye sebep olabilir. Ayrıca ruhsal olarak stresli ve gergin olmak da kişiyi esnetir.
Genel olarak namazda esneme durumu uzun sürmez ve bu sırada ağız sonuna kadar açılır. Esnemenin ağız açılarak yapılması da beyine ulaşan kan akışının artmasına yardımcı olur.
Namaz esnasında çok fazla esnenmek genelde tıbbi bir durumun habercisi değildir. Ancak namaz sonrası aşırı yorgunluk hissi, baş ağrısı veya baş dönmesi, göz kararması gibi hisler yaşanıyorsa tansiyon düşüklüğü veya oksijen azlığı söz konusu olabilir.
Tıbbi Bir Problemin Belirtisi Midir?
Namaz sırasında birkaç kez esnemek tıbbi bir problemin belirtisi değildir. Ancak yaşanan bazı belirtiler bu duruma sebep olabilecek tıbbi problemlerin varlığına işaret edebilir.
Tanım olarak çok sık esneme; günde 20 defadan fazla esneyip 6 dakikada 1 defa esnemek olarak tanımlanır. Çok sık esneme; uyku yoksunluğu, depresyon, anksiyete, tansiyon düşüklüğü, beyin iltihabı, ilaç yan etkileri veya ısıya karşı tolerans gösterememek gibi birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.
Tansiyon Düşüklüğü
Genel olarak tansiyon düşüklüğünde yaşanan baş dönmesi, göz kararması, bayılma hissi, yorgunluk ve bulantı gibi belirtiler arasında nadiren de olsa aşırı esneme de yaşanabilir.
Beyin İltihabı
Beyin iltihabı olan ensefalit; virüsler veya bakteriler sebebiyle oluşur. Beyin iltihabı; baş ağrısı, bulantı, kusma, ışığa hassasiyet gösterme, bilinç bulanıklığı, bayılma, seslere hassasiyet gösterme gibi belirtiler verirken hastaların yaklaşık %30’unda aşırı esneme de görülür.
İlaç Yan Etkileri
Geçici ve nadir de olsa bazı ilaçların yan etkileri arasında aşırı esneme görülebilir.
Kronik Yorgunluk Sendromu
Kronik yorgunluk sendromu; vücudu sürekli olarak etkileyen bitkinlik hissi ile karakterize edilir. Sendrom yavaş başlamaktadır ve genellikle uykusuzluk ile karıştırılmaktadır. Kronik yorgunluk sendromu kişilerde hafızanın zayıflaması, unutkanlık, konsantre olamama, eklem ağrıları, kas ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve aşırı esneme gibi belirtiler yaratabilir.
Uyku Yoksunluğu
Düzenli uyku düzeni olmayan kişilerde, uyku sorunları yaşayan kişilerde veya uykusuz geçen bir gecenin ardından gündüz aşırı uyku hali yaşayanlarda kendini gösteren uyku yoksunluğu; gündüz aşırı uyku hali ile birlikte hafızanın zayıflaması, konsantre olamama, hareket halindeyken bile uyuma ihtiyacı hissetme ve aşırı esneme belirtilerine yol açabilir.
Stres ve Anksiyete
Stresli durumlar veya stresin yarattığı gerginlik kişinin gerginliğinin dağılması için aşırı derecede esnemesine yol açabilir. Anksiyetesi olan kişilerde de gerginlik kaynaklı sinyaller oluşur ve bu kişilerde de stres ve gerginliğin dağılması için beyinden sinyaller alarak kişiyi esnetir.
Sıkışık Ortamda Bulunmak
Sıkışık bir ortamda bulunmak hem stres seviyesini arttırır hem de vücudun çok fazla hareket etmesini engelleyerek kişiyi gerginleştirir. Bu durum beyinden gelen sinyaller neticesinde kişiyi esnetir.
Oksijen Azlığı
Kişi çok kalabalık bir ortamda bulunuyorsa, ortam kapalıysa veya yoğun sıcaklık varsa kişi yeterince nefes alamayarak oksijen azlığı yaşayabilir. Vücudun oksijensiz kalması kişide sersemlik hissi yaratırken aynı zamanda vücudun beyne daha fazla oksijen göndermesi için beyinden gelen sinyaller neticesinde kişiyi de esnetir.
Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü)
Hipoglisemi olarak adlandırılan kan şekeri düşüklüğü; bilinç bulanıklığı, el titremesi, bayılma hissi, ciltte soluklaşma veya soğuk terleme, uyuklama hali ile birlikte kişinin kendisini çokça esnemiş hissetmesine yol açabilir.
Alerjik Reaksiyonlar
Alerjik reaksiyonlar özellikle ağır seyrettiğinde nefes darlığına sebep olabilir. Bu durum hem vücudun yeterince oksijen alamaması hem de stres seviyesinin artması sebebiyle kişiyi de esnetebilir.
Demans
Demans hastalarının yaklaşık olarak %40’ında aşırı esneklik görülür.
Nörolojik Hastalıklar
Tümörler veya travmatik beyin yaralanmaları gibi nörolojik hastalıklara sahip kişilerde oluşan birçok semptom arasında aşırı esneklik de yer alabilir.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Kişi namaz kılarken normalden fazla esniyorsa ve bu durum rahatsızlık veriyorsa; baş ağrısı veya baş dönmesi yaşıyorsa; aşırı yorgunluk hissediyor ve göz kararması yaşıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Ayrıca özellikle 40 yaş üstünde olanlarda aşırı esneklik görülüyorsa yine tıbbi yardım alınmalıdır. Söz konusu vakalar mutlaka uzman bir nörolog tarafından değerlendirilmeli olup gerekirse görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır.
Ayrıca aşırı yorgunluk hissi altında bayılma hissi yaşayanlar mutlaka tıbbi yardım almalıdır.