Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Öğle namazı farz kılınışı İslam’ın çok önemli bir ibadeti olan namazın ilk dört rekatlık kısmıdır. Öğle namazı, günde beş kez yapılan namazın ikinci bölümüdür. Allah’a ibadet etmenin en güzel yollarından biri olan namaz, her Müslüman’ın günde beş kez yaptığı bir ibadettir. Namazın her bölümü ayrı ayrı faziletler ve güzellikler içerir. Namaz, Allah’a olan kulluğumuzun en güzel şekilde gösterildiği bir ibadettir. Öğle namazı da bu ibadetin önemli bir parçasıdır.
Öğle Namazı Farz Kılınışı
Öğle namazı farz kılınışı yani ilk dört rekatlık bölümü, Müslümanların günde beş kez kıldığı namazın ikinci bölümüdür. İlk kısımlarını abdest alarak ve niyet ederek kıldığımız bu namazın ilk dört rekatında da sırayla rükû ve secde yapılır. İlk rekatında, Fatiha Suresi ve ardından en az üç ayet okunduktan sonra rükûya gidilir. Rükûdan sonra secdeye gidilir ve bu secdenin ardından tekrar kalkarak ikinci rekat için niyet edilir. İkinci rekatında da yine Fatiha Suresi okunur ve ardından üç ayet okunur. Bu rekatta da sırasıyla rükû ve secdeye gidilir.
Üçüncü rekatında da Fatiha Suresi okunur ve ardından üç ayet okunur. Bu rekatta da rükû ve secdeye gidilir. Son dördüncü rekatında ise Fatiha Suresi okunduktan sonra rükû ve secdeye gidilir. Bu son rekatın ardından oturularak tahiyyat duası okunur. Daha sonra selam verilerek öğle namazı tamamlanmış olur.
Öğle namazı farz kılınışı, ilk dört rekatlık bölüm ile tamamlanır. İmam tarafından kıldırılan cemaat namazlarında, cemaatin arkasındaki kişiler de aynı bu sıraya uygun olarak namaz kılarlar. Namaz, abdest alarak başlanır ve niyet edildikten sonra farz kılınmaya başlanır.
Namaza başlamadan önce temiz bir alan seçilmeli ve kıble doğrultusuna geçilmelidir. Namaza başlamadan önce Fatiha Suresi okunur. Namaza niyet ettikten sonra Fatiha Suresi okunmalı ve ardından üç ayet okunmalıdır. Bu okunan ayetlerin ardından rükûya gidilir.
Rükûdan sonra secdeye gidilir ve bu secdenin ardından tekrar kalkarak ikinci rekat için niyet edilir. İkinci rekatında da yine Fatiha Suresi okunur ve ardından üç ayet okunur. Bu rekatta da sırasıyla rükû ve secdeye gidilir.
Üçüncü rekatında da Fatiha Suresi okunur ve ardından üç ayet okunur. Bu rekatta da rükû ve secdeye gidilir. Son dördüncü rekatında ise Fatiha Suresi okunduktan sonra rükû ve secdeye gidilir. Bu son rekatın ardından oturularak tahiyyat duası okunur. Daha sonra selam verilerek öğle namazı tamamlanmış olur.
Öğle namazının son rekatında oturulduktan sonra, tahiyyat duası okunmalıdır.
Öğle namazında ise şu dualar okunmalıdır:
- Ettehiyyatü: Ettehiyyatü billahi vessalavatü vesselamu aleyke eyyühel nebi ves selamu aleyna ve ala ibadillahi ssaliyn(veşşehadu en la ilahe illallahu vahdehu la şerike leh va eşhedü enne muhammeden abduhu ve resulü)
- Salli-Barik Duaları: Allahumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed (ve Allahumme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed)
- Bismillahirrahmanirrahim: Bismillahirrahmanirrahim
- Rabbena Duaları: Rabbena atina fid-dunya haseneten ve fil-ahireti haseneten ve kına azaben nar
- Sübhaneke Duaları: Sübhaneke innek entel azizul kebir
- Allahumme ecirni minennar Duaları: Allahumme ecirni minennar
- Allahumme inni as’eluke rızaka vel cennete ve euzu bike min gadabike ven nar
Öğle namazı farz kılınışı, ilk dört rekatlık bölüm ile tamamlanır. İmam tarafından kıldırılan cemaat namazlarında, cemaatin arkasındaki kişiler de aynı bu sıraya uygun olarak namaz kılarlar.
Öğle Namazının Kaç Rekat Olduğu
Öğle namazı farz kılınışı ile toplamda 4 rekat olarak kılınır. Öğle namazı 4 rekat farz, 2 rekat sünnet olmak üzere toplamda 6 rekattan oluşur.
Cemaatle kılınan öğle namazlarında imam, camideki diğer cemaatin arkasında yer alan cemaatin de görmesini engelleyecek şekilde durmamalıdır. Bu nedenle camideki diğer cemaatin arkasında yer alan cemaatin de görmesini engellemeyecek şekilde durulmalıdır. İmam, Cami dışındaki cemaatin arkasında duracaksa oradaki diğer cemaatin arkasında da görmesini engellemeyecek şekilde durmalıdır.
Kılınan öğle namazının ilk dört rekatında farz olan bölümü gerçekleştirilir. Öğle namazının son iki rekâtında ise sünnet bölümü gerçekleştirilir.
Sünnet: Öğle namazının ilk dört rekatından sonra iki rekatlık sünnet kısmıdır. İki rekatlık bu bölüm, 4 rekatlık farz bölümünden hemen sonra gelir.
Öğle Namazının Sünnet Kılınışı
Öğle namazı sünnet kılınışı, öğle namazının ilk dört rekatlık farz bölümünün tamamlanmasının ardından yapılır.
Öğle namazının sünnet kısmında şu işlemler yapılmalıdır:
- Sünnet niyeti
- Takbir alınarak eller kaldırılır
- Ayetel Kürsi okunur
- Sadece Fatiha Suresi okunur
- Rükûya gidilir
- Secdeye gidilir
- İkinci secdeden kalkarak oturulur
- Tahiyyat duası okunur
- Selam verilerek öğle namazı tamamlanır
Öğle Namazının Faziletleri
Öğle namazı farz kılınışı, ilk dört rekatlık bölümün kılınmasıyla tamamlanır.
- Dua: Namazdan hemen önce edilen dualar kabul olur. Namaza geç kalanların dahi ettiği dualar kabul olur.
- Melekler: Öğle namazını hakkıyla eda edenlerin yanından ayrılmazlar.
- Mukaddes Ayetler: Namaza başlamadan önce mukaddes ayetler okunur.
- Cemaat: Cemaatle kılınan öğle namazları, Allah’ın huzurunda yapılan toplu ibadetlerden biridir.
Cemaatle Kılma: Öğle namazının farz kısmının cemaat ile kılınması, o namaza katılan kişiler için büyük bir fazilet kaynağıdır.
Kaza Etme (Sadece Farz için)
Müslümanlar, belli sebeplerden ötürü öğle namazını kaçırırlarsa bu kazaya kalan sayıda öğle namazını eda etmek zorundadırlar.
Takvimde Yer Alma: Öğle namazının hem farz hem de sünnet kısmı, İslam takviminde yer alır.