Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.
Teheccüd namazı, Allah’a en yakın olma fırsatını sunduğu için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu özel ve kıymetli namaz, Allah’a yakınlaşmak ve manevi huzuru yakalamak için müminlere sunulan önemli bir ibadettir. Teheccüd namazı, gündüz farz namazlarının yanı sıra nafile olarak kılınan bu gece namazı sayesinde Allah’a daha yakın olma fırsatını sunar. Teheccüd, bir müminin, Allah’tan korkup çekinmesi, günahkâr olması, Allah’a ve ahirete inanması gibi sebeplerle geceleri uyanıp namaz kılmasıdır. Teheccüd kelimesi köken olarak “gece” anlamına gelen “heccede” kökünden türemiştir.
Teheccüd Namazı Nedir?
Teheccüd, gecenin bir bölümünde uyanarak kılınan namazdır. Teheccüd namazı, Kuran-ı Kerim’deki birçok ayette geçmektedir. Bu ayetlerden bazıları şunlardır:
- “Geceleyin az da olsa, yahut biraz daha fazla Kuran oku. Belki düşünürler.” (İsra, 79)
- “Onlar geceyi, Rablerinin rızasını kazanmak için kıyamda geçirenlerdir.” (Zümer, 9)
- “Şüphesiz ki, Rabbin seni özürlü kılarak ve bir neslin yerini alacak başka bir nesil yaratır.” (İsrâ, 77)
Teheccüd kelimesi Arapça’da “gözden kaybolmak, kayıplara karışmak” anlamına gelir. Bu kelime ile kastedilen şey insanların gözünden kaybolup giden gecenin geç saatleri anlamına gelir. Teheccüd namazı, gecenin geç saatlerinde Allah’a kulluk etmek ve onun rızasını kazanmak için kılınır. Teheccüd namazı için “gözden kaybolup giden gece namazı” anlamı da kullanılabilir.
Teheccüd namazının farz veya vacip bir ibadet olmadığını söyleyebiliriz. Bu namaz sadece sünnettir ve kılınması çok sevaba vesile olur. Teheccüd, istenirse kılınabilir istenirse de kılınmayabilir.
Teheccüd Namazının Hükmü Nedir?
Teheccüd, bir niyet ve gönül işidir. Bu nedenle teheccüd namazının hükmü farz veya vacip değildir. Teheccüd namazını kılmak isteyen müminler, her akşam farz namazından sonra kılınan 12 rekat sünnet namazını kılabilirler. Aynı zamanda teheccüd namazı için uyandıktan sonra da niyet edilip kılınabilir.
Bu özel namaz, gecenin derin saatlerinde kılındığı için çok faziletli bir ibadet olarak kabul edilir. Teheccüd namazını kılanlar Allah’ın rızasını kazanır ve O’nun rahmetine nail olur.
Sünnetler
- “Açık veya gizli olan her bir şey elbette O’na ulaşacaktır.” (Mü’minûn, 18)
- “Bütün iyi ve kötü olan her şey O’nun katındadır.” (Mülk, 2)
- “Allah’ın katında en değerli olanınız takva sahibi olanlarınızdır.” (Hucurat, 13)
Müslümanların Allah’a yaklaşması için kendilerine sunulan fırsatları değerlendirmesi gerekir. Teheccüd namazını kılarak Allah’ın rızasını kazanan müminlerin Allah’ın huzuruna çıkabilmesi için kendilerini hazırlaması gerekir.
Sahabeden İbnu Mes’ud ise şöyle demiştir:
“Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V), ‘İnsanoğlunun en hayırlı rüku ve secdesi teheccüddur.’ buyurmuştur.”
Abdullah İbnu Amr el-As şöyle demiştir:
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: ‘Sizden herhangi biriniz uyuduğunda şeytan üç tane düğüm atar ve der ki; ‘Gece daha uzun, uyanma.’ Uyanınca unutur ya da abdest almayınca iki düğüm açılır. Uyanıp abdest alınca bir düğüm açılır.’
Kartavi ise şöyle demiştir:
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in teheccüd namazıyla ilgili şöyle bir hadisi vardır: ‘Geceyi uyumayıp kıyamda geçirip sabahı karşılayan kimse günahlardan kurtulur.’
Teheccüd Namazı Kaç Rekattır?
Teheccüd namazı İslam dininin şartlarından biri değildir. Yani farz değildir ve istenirse kılınır istenirse de kılınmaz. Teheccüd nafile bir ibadet olduğu için belirli bir vakti yoktur. Gece yarısından sonra kılınabilen teheccüd namazını sabaha yakın da kılmak mümkündür.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in şöyle bir hadisi bulunmaktadır:
Sizden herhangi biriniz uyuduğunda şeytan üç düğüm atar ve der ki: ‘Gece daha uzun, uyanma!’ Uyanınca abdest almazsa iki düğüm açılır. Abdest alırsa bir düğüm açılır.’
Taharet
- Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) şöyle buyurmuştur:
‘Melekler ancak taharetli olanların yanına gelir.’
- Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in sahabesi Abdullah İbnu Amr şöyle demiştir:
‘Nefsimi elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) nafileler içinde en çok teheccüd namazını kılardı.’
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in sahabesi ve vefalı arkadaşı Osman İbnu Affan ise şöyle demiştir:
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V), ‘Sizin en hayırlınız ahlakı en güzel olanınızdır.’ buyurmuştur.