Zuhri Ahir Namazı Nedir? Hangi Vakitler Arasında Kılınır?

Bu web sitesi yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dini veya manevi tavsiye niteliği taşımaz. İçeriklerin doğruluğu ve güncelliği için çaba gösterilse de, herhangi bir hata veya eksiklikten kaynaklanabilecek sonuçlardan sorumluluk kabul edilmez. Kendi durumunuza uygun olarak bir uzmana veya güvenilir bir kaynağa danışmanız önerilir.

Zuhri ahir namazı, öğle ile ikindi arasında kılınan bir namazdır. Bu namaza aynı zamanda “son saat” ya da “iki vaktin sonu” da denir. İkindi vaktinin girmesiyle bu namazın kılınma vakti sona erer. Bu yazımızda, zuhri ahir namazının nasıl kılındığı, ne zaman kılındığı ve hangi vakitler arasında olduğu hakkında bilgiler veriyoruz.

Zuhri Ahir Namazı Nedir?

Zuhri ahir namazı, öğle ile ikindi namazı arasında kılınan bir nafile namazdır. Resulullah (s.a.v.) bu namazı çokça kılmıştır. Öğle ile ikindi arasındaki bu vakitte müslümanların günlük işlerini yürütmek için evlerinde olmaları tavsiye edilir. Ayrıca bu vakitte biriken günahlara kefaret olması için bu namazın kılınması önerilir.

Zuhri ahir namazında “Bismillahirrahmanirrahim” dedikten sonra, “Subhaneke” duası okunur. İkinci rekatın ardından “Ettehiyyatü” duası okunur. Son olarak selam verilerek namaz tamamlanır. Bu namazda rükû, secde ve tesbih duaları da yapılmalıdır.

Zuhri Ahir Namazı Hangi Vakitler Arasında Kılınır?

Zuhri ahir namazı öğle ile ikindi arasında kılınır. İkindi vaktinin girmesiyle kılınma vakti sona erer. Eğer ikindiden sonra kılınırsa bu nafile namaz “ikindi evvâbîn” namazı olur.

Öğle ile ikindi arasında bu nafile namazı dışında, Fecir namazından sonra kılınan nafile namazlardan biri de “Sünnet-i Müekkede” olan dört rekatlık öğle sünneti namazıdır. Ayrıca “İkindi Sünneti” ve “Yatsı Sünneti” olarak bilinen iki ayrı sünnet namazı da vardır.

Zuhri Ahir Namazı Kaç Rekat?

Zuhri ahir namazı 4 rekatlıdır. İkindi vaktinin girmesiyle bu namazın kılınma vakti sona erer.

Öğle ile ikindi arasında kılınan bu nafile namazda; “Bismillahirrahmanirrahim” dedikten sonra, “Subhaneke” duası okunur. İkinci rekatın ardından “Ettehiyyatü” duası okunur. Son olarak selam verilerek namaz tamamlanır. Bu namazda rükû, secde ve tesbih duaları da yapılmalıdır.

Zuhri Ahir Namazı Nasıl Kılınır?

Zuhri ahir namazı 4 rekat olarak kılınır. Dört rekatlı bu nafile namaza niyet edilerek başlanır.

  1. 1.Rekat: “Bismillahirrahmanirrahim” dedikten sonra, “Subhaneke” duası okunur. Fatiha suresi ve ardından bir başka sure okunur. Rükû, secde ve oturuş duaları yapılır.

  2. 2.Rekat: İkinci rekatda da “Bismillahirrahmanirrahim” dedikten sonra, “Subhaneke” duası okunur. Fatiha suresi ve ardından bir başka sure okunur. Rükû, secde ve oturuş duaları yapılır.

  3. 3.Rekat: Üçüncü rekatta yine “Bismillahirrahmanirrahim” dedikten sonra, “Subhaneke” duası okunur. Fatiha suresi ve ardından bir başka sure okunur. Rükû, secde ve oturuş duaları yapılır.

  4. 4.Rekat: Dördüncü rekatta ise “Bismillahirrahmanirrahim” dedikten sonra, “Subhaneke” duası okunur. Fatiha suresi ve ardından bir başka sure okunur. Rükû, secde ve oturuş duaları yapılır.

Dördüncü rekatın sonunda ise “Ettehiyyatü” duası okunur. Namaz tamamlandıktan sonra selam verilir.

Zuhri Ahir Namazının Fazileti Nedir?

Zuhri ahir namazının faziletleri arasında günahlara kefaret olması sayılabilir. Ayrıca Resulullah (s.a.v.)’in sıkça kıldığı bir nafile namazdır.

Resulullah (s.a.v.)’in şu hadisinden de bu nafile namazın önemi anlaşılır:

“Kim Allah rızası için 4 rekat nafile namaz kılarsa, Allah yüz bin melek görevlendirir. O melekler o kimsenin üzerine bereket ve rahmet diler ve kıyamet günü için dua eder.” (Ebu Davud, Salat: 119)

Scroll to Top